Dag van het Hunebed zet Drentse monumenten in de schijnwerpers Karla Leeftink

Dag van het Hunebed zet Drentse monumenten in de schijnwerpers

De oudste monumenten van Nederland worden jaarlijks in het zonnetje gezet tijdens de Dag van het Hunebed. Dit jaar worden er op zondag 16 augustus weer verschillende activiteiten georganiseerd om de Drentse iconen opnieuw te ontdekken.

“We hopen tijdens deze dag mensen opnieuw kennis te laten maken met dit bijzondere erfgoed van meer dan 5.000 jaar oud,” aldus Riemke Scharff, archeoloog bij het Hunebedcentrum.

Beschermen voor toekomstige generaties
“De hunebedden zijn voor veel inwoners van Drenthe vanzelfsprekend geworden. Ze zijn ermee opgegroeid en het is onderdeel van hun identiteit geworden,” legt archeoloog Riemke uit. Toch is de oproep om zorg te dragen voor dit oudste zichtbare erfgoed niet minder belangrijk. “Helaas zijn er nog steeds mensen van wie de handelingen, soms uit onwetendheid, niet bijdragen aan het behoud ervan voor toekomstige generaties.” Met de Dag van het Hunebed willen Het Drentse Landschap, De Hondsrug UNESCO Global Geopark, Staatsbosbeheer en het Hunebedcentrum het draagvlak vergroten om deze archeologische monumenten te beschermen.

Groeiende programmering
De programmering is dit jaar opnieuw uitgebreid met initiatieven die plaatsvinden bij verschillende hunebedden in de provincie Drenthe. Geniet van boeiende verhalen bij het hunebed in Diever, laat je door het grootste hunebed van Nederland in Borger inspireren voor een kunstwerk, of ga mee met een fiets- of wandelexcursie langs hunebedden in Anloo of Havelte.

Tiplijn