Heeft u thuis nog brieven, foto’s, een dagboek, tekening of ander voorwerp uit de (na)oorlogse jaren in Drenthe liggen? Gooi deze dan niet weg! Spullen die op het eerste gezicht onbelangrijk lijken, kunnen veel informatie opleveren over deze periode en zijn dus de moeite waard om te bewaren. Op donderdag 15 augustus organiseren het Drents Archief en het Drents Museum daarom de ‘Actie Niet Weggooien!’, waarbij het publiek deze spullen in kan brengen en laten beoordelen.
De actie vindt plaats in het Drents Archief in Assen, van 13.30 tot 16.00 uur. Dit jaar roepen ze mensen specifiek op om spullen en documenten in te leveren uit de naoorlogse periode, tot 1950. Denk aan bevrijdingsrokken of correspondentie en dagboeken van teruggekeerde Joden of tewerkgestelden. Of foto’s en video’s van de wederopbouw van Drenthe. Ook spullen en documenten van Drenten die betrokken waren bij de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog, bijvoorbeeld van het Drentse Bataillon De Ramskop zijn welkom, zoals baretten, jasjes, medailles en souvenirs.
In het Drents Archief in Assen zitten experts van het Drents Museum en Drents Archief klaar om documenten en objecten te beoordelen. Van wie is het geweest? Wat is het verhaal erachter? Hoe kan het object het best bewaard worden en waar?
Erfgoed van de oorlog
Nog altijd duiken bijzondere objecten uit de Tweede Wereldoorlog en de periode daarna op. Soms bij een verhuizing, een zoektocht met een metaaldetector of bij het opruimen van de zolder. Een stapeltje brieven, wat foto’s, een schetsboekje of andere persoonlijke documenten. Deze kunnen een bijzondere kijk geven op de oorlogstijd. Het Drents Archief en het Drents Museum willen voorkomen dat deze zaken uit de oorlogsjaren verloren gaan en het publiek bewust maken van het belang om dit materiaal als erfgoed van de oorlog te bewaren.
assenstad drentsnieuws