Brandweer Assen neemt nieuwe ladderwagen in gebruik Brandweer Assen-West

Brandweer Assen neemt nieuwe ladderwagen in gebruik

Donderdag 1 augustus heeft brandweerpost Assen-West een nieuw voertuig in gebruik genomen. Dit voertuig, autoladder 03-8251, vervangt de hoogwerker 03-8250.

De hoogwerkers van de post Assen-West, Coevorden, Hoogeveen en Meppel waren aan vervanging toe. Binnen de VRD ging een projectgroep met afvaardiging van deze posten (gebruikersgroep) aan de slag om te onderzoeken aan welke specificaties het nieuwe redvoertuig moest voldoen. Op basis van de resultaten van dit traject bleek dat zowel een hoogwerker als een autoladder zou volstaan, maar de autoladder kreeg de voorkeur van de gebruikersgroep.

Na het doorlopen van een Europese aanbesteding is in de zomer van 2022 de opdracht voor de levering van vier autoladders aan Kenbri/Rosenbauer gegund. De voertuigen zijn in het voorjaar van 2024 opgeleverd en overgedragen aan de VRD. Na een uitvoerig opleidingstraject voor de gebruikers is de autoladder van Assen-West inmiddels operationeel. De autoladder van Hoogeveen staat in dienst sinds 1 juli. De autoladders van Coevorden en Meppel volgen na de zomervakantie.

De autoladder is een Rosenbauer L32A-XS op een chassis van Mercedes-Benz Atego F1630. Het voertuig heeft 3 zitplaatsen, weegt ongeveer 15 ton en heeft een lengte van circa 10 meter. De ladder heeft een maximale werkhoogte van 30 meter en een maximale korflast van 500 kilogram. De maximale vlucht (horizontaal) bij een korflast van 300 kilogram is ongeveer 20 meter. Het ladderpakket heeft een knikdeel waardoor de redkorf beter kan worden benut en zeer kort voor het voertuig op de grond kan worden gezet. Op de redkorf kan een waterkanon worden geplaatst met een opbrengst van ongeveer 2000 liter per minuut.

De ‘oude’ hoogwerker gaat na 18 jaar uit dienst en is inmiddels verkocht aan een bedrijf dat voertuigen van hulpdiensten opkoopt.

Tiplijn