Verbouwing stadhuis Assen: Ontmoeten en samenwerken in het Huis van de Stad

Verbouwing stadhuis Assen: Ontmoeten en samenwerken in het Huis van de Stad

De gemeenteraad heeft besloten dat de verbouwing van het stadhuis door kan gaan. De verbouwing bestaat voornamelijk uit de verduurzaming van het stadhuis. Maar de gemeente gaat ook aan de slag met de beveiliging en het ‘Huis van de Stad’.

In het nieuwe ‘Huis van de Stad’ kunnen inwoners straks een kop koffie drinken in het werkcafé, elkaar ontmoeten op het contactplein en vergaderen in het vergadercentrum. Hiermee is het stadhuis laagdrempeliger voor iedere bezoeker. Draagt de aankleding van zachte kleuren en (meer) hout bij aan gastvrijheid. En staat ontmoeten en samenwerken, tussen gemeente en bewoner of ondernemer, centraal. Eind dit jaar begint de verbouwing.

Beveiliging
Projectleider Hilde Millekamp: “Naast dat de uitstraling en indeling van de hal helemaal verandert, zijn ook de beveiligingssystemen van het gebouw toe aan vernieuwing. Maatregelen voor verduurzaming zijn nodig, wil het stadhuis in 2040 klimaatneutraal zijn. Het is handig om dit tegelijkertijd te doen met verduurzaming van het stadhuis. Zo is onder andere betere isolatie van de gevel noodzakelijk en vervangen we het glas in het dak. Beveiligingspoortjes bij de liften en vergaderen op de begane grond zorgen ervoor dat niemand onbevoegd in het gebouw rondzwerft.”

Uitkomsten vragenlijst
In mei hebben inwoners meegedacht over de sfeer en inrichting van het Huis van de Stad. Op de vraag welke uitstraling het meest aansprak, koos bijna tachtig procent voor een informele uitstraling. Over de entree waren de meningen verdeeld. Bijna vijftig procent ging voor ‘stoer en introvert’ en de rest koos voor ‘opvallend en uitnodigend’. Ruim tweederde koos bij de vraag over de ontvangst in het stadhuis voor een ontvangst door een baliemedewerker. Slechts een derde heeft liever een gastheer of gastvrouw.

De gemeente heeft ook vragen gesteld over de sfeer in de hal. Liever kleurrijk, groen, duurzaam of juist zakelijk en rustig? Ook hier een duidelijk resultaat: groen staat op één, gevolgd door warm en duurzaam. In elk geval niet te kleurrijk: slechts vijf procent kiest hiervoor. De sfeer in het vergadercentrum moet dan juist weer tijdloos en representatief zijn. Daar kiest 77 procent voor. Mooie resultaten die architect De Zwarte Hond meeneemt in de uitwerking van de plannen.

Tiplijn