Vermindering netcongestie: Nieuwe transformator in bedrijf hoogspanningsstation Zeijerveen

Vermindering netcongestie: Nieuwe transformator in bedrijf hoogspanningsstation Zeijerveen

Een belangrijke mijlpaal op het hoogspanningsstation Zeijerveen in Assen: op 18 juli 2024 is een nieuwe transformator officieel in bedrijf genomen.

Voor de regio betekent dit een grote bijdrage aan de betrouwbaarheid van de levering van elektriciteit. De ingebruikname van de transformator zorgt namelijk voor een belangrijke vermindering van netcongestie in de regio van Assen.

Van hoog- naar middenspanning
Aan het hoogspanningsstation aan de Asserwijk wordt al jaren hard gewerkt. Het is een belangrijke schakel in het landelijke elektriciteitsnetwerk en voorziet Assen en de regio van elektriciteit.

De aanpassing van het hoogspanningsstation is een gezamenlijke inspanning van Enexis Netbeheer en TenneT. TenneT werkt samen met aannemer SPIE. De nieuwe transformator die donderdag 18 juli in bedrijf is genomen zet de extra hoogspanningscapaciteit van 220kV om naar 110kV. Via het 110 kV station wordt Enexis gevoed, die de elektriciteit omzet naar middenspanning (10- en 20 kV) en laagspanning (400- en 230V), voor onder andere huishoudens en bedrijven in de buurt.

Vermindering geluidsbelasting
Om dit deel van de klus te klaren hebben SPIE en TenneT 1,5 jaar intensief samengewerkt. Het team heeft voor de nodige uitdagingen gestaan om deze opleverdatum te halen. Amber Boeve, projectleider TenneT: ‘Het ontwerp moest nog volledig opgestart worden en er was een behoorlijke technische uitdaging om de koppeltransformator in een gebouw te plaatsen. Met deze plaatsing verminderen we de geluidsbelasting voor de nabijgelegen wijk Kloosterveen.’

Veiligheid
Een nauwkeurige planning en coördinatie waren bij de werkzaamheden vereist. Er is gewerkt onder tijdsdruk, met werkzaamheden die parallel uitgevoerd moesten worden en dat op een klein oppervlak met veel machines en medewerkers. ‘Ik ben er trots op dat we dit met alle betrokken partijen hebben kunnen realiseren, met veiligheid te allen tijde voorop,’ zegt Micha te Marvelde, projectleider SPIE.

Amber Boeve vult aan: ‘Deze ingebruikname benadrukt niet alleen de technische vooruitgang, maar ook de toegewijde samenwerking en inspanning van alle betrokkenen’.

Komende jaren
De komende jaren wordt er verder gewerkt aan het opwaarderen van het station, om ervoor te zorgen dat de aansluitcapaciteit wordt vergroot en dat daarmee het elektriciteitsnet betrouwbaarder wordt. Het station is dus nog niet gereed, maar met de inbedrijfname van deze transformator is een grote stap gezet ten behoeve van de energietransitie.

Tiplijn