De Expohal blijft tot en met 31 december 2025 in gebruik als opvanglocatie voor asielzoekers.
Het COA heeft het college van B&W gevraagd om de hal voor een langere periode te mogen inzetten als overloop van het aanmeldcentrum in Ter Apel. Het college heeft daarmee, onder een aantal voorwaarden, ingestemd. Voor beide partijen en voor omliggende bedrijven en omwonenden creëert dit voor langere tijd rust en zekerheid over de toekomst van de opvang in de Expohal.
Positie college
Het college heeft het COA half juni toestemming gegeven om de hal in ieder geval tot eind juli te mogen blijven gebruiken. Daarnaast is toen afgesproken met het COA in gesprek te gaan over de toekomst van de opvang in de hal. In die gesprekken heeft het COA verzocht de hal tot en met 31 december 2025 te mogen gebruiken als overlooplocatie voor Ter Apel. Burgemeester Out: “Gezien de huidige situatie rondom de asielopvang is het lastig voor het COA om nieuwe plekken te vinden. Dit komt mede doordat veel andere gemeenten niet of slechts in beperkte mate hun verantwoordelijkheid nemen in de huidige opvangcrisis. Hierdoor blijft de druk van de opvang liggen bij gemeenten die wel hun verantwoordelijk nemen. Zonder het gebruik van de Expohal is de kans groot dat er bij het aanmeldcentrum in Ter Apel weer vluchtelingen buiten moeten slapen. Dit scenario is voor het college niet acceptabel. Hoewel de opvang in de Expohal goed en zonder problemen verloopt, is het college niet gelukkig met deze vorm van asielopvang. Echter is het alternatief dat mensen heen en weer worden gebracht naar een nachtopvang of, in het ergste geval, buiten moeten slapen in Ter Apel. Als je dan ruimte beschikbaar hebt, is wat het college betreft de keuze snel gemaakt. Daarom heeft het college besloten de opvang in het Expohal langer toe te staan.”
Ontwikkeling gebied
Sinds 1 juli 2023 wordt de Expohal door het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) gebruikt als wachtkamer van het aanmeldcentrum in Ter Apel. Daarvoor is de hal gebruikt als noodopvang. De Expohal is eigendom van een particuliere eigenaar en maakt onderdeel uit van de ontwikkeling van de Toeristische Recreatieve Zone. Het proces voor de omgevingsvergunning voor de ontwikkeling van de hal loopt. Omdat het COA de hal nu langer gaat gebruiken, loopt de ontwikkeling van dit gebied vertraging op. Het COA is bereid de gemeente financieel te compenseren voor deze vertraging. Deze financiële compensatie van ruim € 140.000 per maand wil het college gebruiken voor het aanjagen van ontwikkelingen in de TRZ.
Voorwaarden
De Expohal blijft fungeren als overloop van het aanmeldcentrum in Ter Apel. De opvang is sober van aard en alleen geschikt voor kortdurend verblijf. De mensen worden door het COA voorzien van toiletartikelen en een slaapplek. Het COA zorgt voor voldoende aanbod aan activiteiten om verveling te voorkomen. Uiteraard is er aandacht voor alle aspecten van veiligheid, ook voor de LHBTIQ+ doelgroep. Bij de Expohal wordt 24 uur per dag beveiliging ingezet. Over de maximale verblijfsduur zijn met het COA afspraken gemaakt.
Omliggende bedrijven en omwonenden zijn geïnformeerd over dit besluit.