Tweede editie ‘Young Talent Festival’ in de lift

Tweede editie ‘Young Talent Festival’ in de lift

Afgelopen weekend was het een drukte van belang in het pand van Podium Zuidhaege in Assen waar de tweede editie van het Young Talent Festival plaats vond.

Het festival richt zich op jonge dansmakers en dansers in Noord-Nederland. Een springplank voor opkomende dansmakers richting het werkveld en een stimulans voor jong danstalent. Het tweedaagse festival bestond uit een workshopdag voor jong danstalent op zaterdag en een makersdag met prijsuitreiking voor jonge choreografen op zondag.

Beide dagen werden opvallend goed bezocht. Op zaterdag werden er meer dan 60 dansers ontvangen in de diverse workshop van o.a. bekende, lokale dansdocenten zoals Ramon Arowak (commercial), Maxime Landstra (contemporary), Serena Brink (hiphop), Scola Nduwimana (afrodance) en Misa Takahashi (ballet).

Zondag was de grote makersdag: de voorstellingen werden door bijna 200 personen bezocht. Negen jonge makers uit de regio vertoonden hun  eigen werk in de Schalm en de HPK zalen van Podium Zuidhaege onder toeziend oog van de juryleden: Matthew Pawlicki-Sinclair (ex OBT en NBA danser, docent NBA en director DDI), Jack Gallagher (Amerikaanse danser en choreograaf en rehearsal directoer de Stilte) en Lisa van der Molen (dans dramaturg en producent Wij zijn Dox). De jonge makers brachten een grote diversiteit aan dansstijlen, van Indiase dans, tot modern-contemporary, tot hiphop en funk invloeden.

De juryleden hadden een zware taak, waardoor de prijsuitreiking zelfs 10 minuten moest worden uitgesteld. De grote makersprijs van het festival werd uitgereikt aan Gaja Caruso met haar stuk ‘Constructs we hold’  vanuit de Jeugd Dansopleiding Friesland. Het werk van Gaja blonk volgens de jury uit in een heldere danstaal die de boodschap “I have everything to gain, yet nothing left to lose”, perfect wist over te brengen. 

Een eervolle vermelding werd uitgereikt aan de Indiase maker, Paridnya Kallyanpur met haar stuk Rasa. De prijs voor aanstormend maaktalent ging naar Myrthe Veenhuizen en Jeremy Bartoš, voor ‘Eindeloos’ met hun dansgroep Infinite X.  De prijs voor beste korte choreografie ging naar Veerle Dijkman van dansschool Etudes met hun stuk ‘The Upside Down’. De prijs voor beste lange choreografie en de publieksprijs werd gewonnen door Lara Evers en Marlie Salomé voor ‘Becoming (n)one’ met de dansgroep van Danshuis Noord.

Het festival hoopt een derde editie uit te mogen brengen in 2025. De reacties van de dans makers,  de jonge danstalenten en de bezoekers waren enthousiast. Het doel van het festival is daarbij om Assen het centrum van talentontwikkeling in dans te maken in Noord Nederland.

Tiplijn