Foto's: Duizenden motorliefhebbers op TT Circuit tijdens Ducati Club Race Roelof Daalmeijer

Foto's: Duizenden motorliefhebbers op TT Circuit tijdens Ducati Club Race

Alweer voor de 44e keer organiseerde de Club Race Commissie van de Ducati Club Nederland de jaarlijkse internationale Ducati Club Race op het TT Circuit Assen. Op de dag dat de inschrijving werd geopend meldden zich meteen al heel veel rijders, want niemand wilde het risico lopen dat zijn klasse al helemaal vol zat met aanmeldingen. Wederom is gebleken dat het grootste Europese race-evenement voor amateurs onverminderd populair is.

Rond de 450 coureurs deden mee, niet alleen uit Nederland, maar ook uit de ons omringende landen. Een belangrijk deel van de raceklassen is voor Ducati’s, het fameuze merk met een rijke historie uit Italië. De Ducati’s zijn onderverdeeld in zes klassen. Een interessante klasse is die van de Thunderbikes, een klasse waarin met vrijwel alle motoren mag worden geracet, met uitzondering van viercilinders van Duitse en Japanse makelij.

De overige soloklassen is pure nostalgie voor ieder die al wat langer op de circuits komt. De Classics (voor een groot deel Engelse motoren) zijn verdeeld in drie categorieën, Euro Classics en Euro Singles en daarnaast is er nog een klasse, waarin wordt gestreden om punten voor het Nederlands Kampioenschap.

Een heel bijzondere klasse is de Duitse IG Köningsklasse, want deze klasse is voorbehouden aan tweetakten, het type motoren dat tot zo’n twintig jaar geleden de circuits beheerste. Voor het publiek was het genieten van het specifieke geluid van een tweetaktmotor.

Ook de zijspannen waren weer op het TT Circuit Assen te vinden. Zij reden in twee klassen. Als eerste was dat de Camathias Cup, vernoemd naar een beroemde Zwitserse coureur, die nooit wereldkampioen werd en zijn eerste Grand Prix in Assen wist te winnen. Dit zijn zijspannen zoals ze er vroeger uitzagen, nog echt motoren met een zijspan. Daarnaast was er de Northern Sidecar Cup, waarin met hedendaagse spannen wordt gereden. Het is leuk om het verschil in bouwwijze en manier van rijden te zien.

Alle foto's zien? Ga naar roda-fotografie.nl/ducati-races-tt-circuit-assen-zat-25-mei

Tiplijn