Verpleegkundige Theodoor start tuchtzaak tegen GGZ Drenthe en wil eerherstel

Verpleegkundige Theodoor start tuchtzaak tegen GGZ Drenthe en wil eerherstel

“Het voelde als moord”. Dat is wat Theodoor V. zei tegen de GGZ Drenthe. Daarna werd hij in april 2023 als verdachte van “ongeveer twintig moorden” aangehouden en vastgezet. Theodoor heeft – anders dan het OM in perspublicaties naar buiten heeft gebracht – nooit een bekentenis afgelegd. Niet tegen de GGZ, niet tegen de politie. Vandaag publiceerde De Volkskrant een uitgebreid interview met Theodoor. Hij doet eenmalig zijn verhaal in de hoop op eerherstel.

Theodoor had mentaal veel problemen met zijn functie als verpleegkundige in de coronatijd in het ziekenhuis in Assen. Patiënten met code D – de zwaarste categorie en niet meer te genezen – werden voor het gevoel van de destijds verpleegkundige begeleid naar de dood. Terwijl Theodoor verpleegkundige was geworden om mensen juist proberen beter te maken. Hij voelde zich machteloos. Traumatisch was het voor hem.

Uiteindelijk is hij begin 2023 naar de GGZ gestapt. Hij had daar eerst een indicatiegesprek met een sociaal psychiatrisch verpleegkundige. Daarin vertelde cliënt dat zijn handelen – zoals het ophogen van de morfine of het conform het protocol terugdraaien van zuurstof - soms voelde als moord. Terwijl een longarts later bij de politie verklaart te begrijpen dat verpleegkundigen dit gevoel hebben, maar dat deze handelingen nu eenmaal passen bij patiënten met code D. Daarna spreken twee psychologen met Theodoor. Die psychologen hebben dan al gesproken met collega’s, met elkaar en met leidinggevenden. Ze gaan die gesprekken dus niet blanco in. Die gesprekken gaan over “algemene lijnen”, zijn dus niet diepgravend. Ze spreken Theodoor nog geen drie kwartier. Over de “twintig moorden” wordt niet eens gesproken. Bovendien blijkt dat geen van deze GGZ-medewerkers zich op de hoogte heeft gesteld van de gang van zaken op de corona-afdeling.

Op basis van deze informatie heeft de GGZ de geheimhoudingsverplichting doorbroken en melding gedaan bij het ziekenhuis over ernstige vermoedens dat Theodoor met regelmaat patiënten uit hun lijden zou hebben verlost. Het ziekenhuis heeft daarna aangifte gedaan.

Theodoor heeft weken vastgezeten. Uiteindelijk heeft uitgebreid opsporingsonderzoek niets opgeleverd. Hij heeft vanaf het begin ontkend iets strafbaars te hebben gedaan. Er is geen enkel bewijs gevonden voor betrokkenheid van Theodoor bij moord van een patiënt. Na een jaar seponeerde het OM de zaak. Maar eerherstel kwam er niet. Vandaar dat Theodoor eenmalig zijn verhaal heeft gedaan aan De Volkskrant. Daarin legt hij uit hoe het wel is gegaan op de corona-afdeling.

De advocaten Tjalling van der Goot en Ronald Knegt hebben namens Theodoor een verzoek ingediend tot schadevergoeding voor de periode van voorarrest. Daarnaast wordt een tuchtklacht tegen de GGZ-medewerkers voorbereid vanwege het schenden van het beroepsgeheim.

Tiplijn