Op de druk bezochte inspraakavond van de gemeente Assen, voor raadsleden en omwonenden van de 150 flex-woningen aan de Groene Dijk, was vooral de laatste spreker één die de nieuwe bewoners vooral welkom wilde heten, en zorg wil dragen dat men vanuit Kloosterveen een positief bericht wil geven richting de nieuwe bewoners.
De bijeenkomst in het gebouw van de VHD was dinsdagavond druk bezocht. Naast de raadsleden waren ook enkele wethouders aanwezig en specialisten van de gemeente en Actium, die een verhelderd beeld konden geven op de plannen van de gemeente voor de 150 flex-woningen.
Stedenbouwkundig uitleg:
Een Stedenbouwkundige van de gemeente gaf een uitgebreide toelichting hoe de plannen er uitzagen en welk type woningen er komen, en waar evt. voorzieningen komen. Ook dat de wijk geheel autovrij wordt, en er twee grote parkeerplaatsen komen buiten het woongedeelte naast de Hockeyclub. De centrale toegangsweg Mien Ruysweg wordt geheel verboden te parkeren, om hulpdiensten en vooral vrachtverkeer richting de bedrijven alle ruimte te bieden.
Project manager gaf procedure uitleg:
Een waarnemend manager gaf een beeld hoe de procedure tot stand was gekomen, en het een vervolg krijgt, waarop aanwezigen vragen konden stellen. Een hoofdvraag is de manier waarop toekomstige bewoners lopend ofwel fietsend de wijk in en uit kunnen gaan. Helaas waren de deskundigen niet op de hoogte dat er geen voetpad loopt richting Kloosterveste, maar wel voldoende fietspaden.
Uitleg Flex-woningen door Actium
Een manager van Actium gaf aan hoe de gemeente de uitvoer van dit project, en verhuur, aan Actium heeft gegeven. Ook dat de verhuur geheel gaat via formele huurcontracten en er een duidelijk beleid is hoeveel bewoners van iedere doelgroep welkom zijn. Voor Assen en Actium is het fenomeen Flex-woningen nieuw. Inschrijving en toewijzing gaat via Thuiskompas.nl. Er komen geen asielzoekers of Oekraïners te wonen.
Na de uitgebreide voorlichting werden de aanwezige raadsleden voorgesteld en konden de aanwezigen vragen ofwel hun standpunt aangeven richting de raadsleden die aanwezig waren. Bewoners van de Asserwijk en de Woonboten zijn meegenomen in het voortraject en zijn in principe open over de situatie. Bewoners van de bedrijfswoningen en bedrijven waren minder positief gestemd, vooral omdat zij dik hebben geïnvesteerd in hun huis en bedrijfspanden, en voelen zich behoorlijk bekoopt door de gemeente Assen. Vooral opmerkingen van bepaalde ambtenaren dat je met de nieuwe bewoners maar eens moet gaan BBQ-en viel in verkeerde aarde.
Ook heerst er onrust bij bewoners in de Kloosterlanen, waar enkele buurtgenoten een oproep hadden rondgestuurd dat er veel overlast zal komen en men in verzet moet komen. Bewoners hadden een beeldvorming dat er dagelijks honderden nieuwe huurders door hun Koopwijkje zouden lopen, en hun veiligheid in gevaar kwam. Een verontruste spreekster gooide met uitspraken dat het onveilig zal zijn voor haar kinderen, olie op het vuurtje.
Vooroordelen en vooral ondeskundigheid van de bewoners gaf aldaar veel onrust, huurders horen niet te lopen door hun koopwoningbuurtje met vele huizen boven de 650.000 euro. Omgaan met huurders was bij deze groep bewoners ver van hun bed gedachte.
De avond werd afgesloten door een oudere spreker die zich positief uitte en die de nieuwe bewoners vooral welkom wilde heten en zorg wil dragen dat men vanuit Kloosterveen een positief bericht richting de nieuwe bewoners, waarna de aanwezigen in gesprek konden gaan met de aanwezige raadsleden en wethouders. En werd gemeld dat as donderdag er raadsvergadering was over dit onderwerp.
assenstad drentsnieuws