De rechtbank heeft vrijdag drie jongens (20, 22 en 23 jaar) uit Assen en Smilde veroordeeld voor het in de brand steken van een deelscooter van het bedrijf GoSharing.
Op 20 november 2021 ging het mis op de Ter Aardseweg in Assen. De brandweer kreeg een melding van een scooterbrand op het fietspad van het viaduct. Eenmaal ter plaatse bleek de scooter volledig in de brand te staan. De brand kon snel worden geblust, al brandde de scooter volledig uit.
De verdachten hebben gevoelens van angst in de samenleving aangewakkerd, in een periode die al onrustig was.
En in die periode waren er meer branden in Assen. Geregeld waren deelscooters van het bedrijf GoSharing in Assen het doelwit van brandstichtingen. Volgens de rechtbank was zeker één daarvan aangestoken door de drie heren. De rechter vond dat zij hiermee mede hebben bijgedragen aan een ,,groeiend gevoel van onveiligheid'' in Assen. ,,Door bewust brand te stichten hebben de verdachten gevoelens van angst in de samenleving aangewakkerd, in een periode die al onrustig was.''
Brandstichting uit verveling
De jongens verklaren tegenover de rechter dat zij die nacht op pad gingen uit verveling en iets in de brand wilden steken. Toen zij via de deelscooter-app een scooter zochten, troffen zij een deelscooter aan op de Ter Aardseweg. Twee jongens hielden zich bezig om de scooter in de brand te steken, de derde jongen diende als chauffeur. Hij pikte de beide jongens weer op na de brand.
Het wordt een warme nacht.
Het drietal liep tegen de lamp toen zij de brandstichting aankondigde bij een fotojournalist. Een van de jongens zei tegen de journalist dat het 'een warme nacht zou worden'. De telefoongesprekken bij de journalist worden, vanwege zijn functie en eerdere bedreigingen, automatisch opgenomen. De journalist stelde de politie op de hoogte van het gesprek waarna de politie in actie kwam.
De drie jongens zaten in een groepsapp waar ook twee fotojournalisten in zaten. In die groepsapp werd informatie en tips gedeeld. De jongens gingen vaker naar ongelukken en branden maar ontkennen tegenover de rechter dat zij iets met andere branden te maken hebben gehad. Als de rechter vraagt aan de jongens of ze nog steeds op 112-meldingen afgaan, zeggen ze alle drie 'nee, van nachtelijke ritjes is geen sprake meer'.
Jeugdstrafrecht
De rechter heeft de zaak behandeld volgens het jeugdstrafrecht. De advocaten van de jongens drongen daar op aan. Dit omdat ten tijde van de brand twee van de drie jongens net volwassen waren en zich jonger gedragen dan hun kalenderleeftijd. Tevens wordt bij één van de jongens een licht verstandelijke beperking vermoed.
Taakstraf
De straf die de jongens hebben gekregen is lager dan wat de Officier van Justitie heeft geëist. De officier van justitie eiste een taakstraf van 150 uur en 100 uur taakstraf voor de chauffeur. De rechter heeft alle drie de jongens veroordeeld tot een werkstraf van 100 uur.