Drinkwater in Assen en Rolde weer veilig: kookadvies is opgeheven

Drinkwater in Assen en Rolde weer veilig: kookadvies is opgeheven

Het kookadvies dat WMD voor dit weekend gaf, is opgeheven. Het drinkwater voldoet weer aan alle eisen. Je hoeft het water daarom niet meer te koken. 

Vrijdag heeft de WMD een kookadvies afgegeven, omdat in het water de E.colibacterie was aantroffen. Hoe het kan dat deze bacterie in het water zat, is niet duidelijk geworden. ,,We hebben het water uitgebreid getest, maar in heel zeldzame gevallen komt een korte besmetting voor die niet te achterhalen is. Ondanks dat we niet zeker weten wat de oorzaak was, kunnen we dankzij het uitgebreide testen zeggen dat het water 100% veilig is om te drinken'', laat de WMD weten.

Laboratorium WLN neemt dagelijks monsters voor WMD om te kijken of het drinkwater voldoet aan de strenge normen die in Nederland gelden. Dit doen ze in bronnen in het waterwingebied, in de drinkwaterzuivering, in het leidingnet, maar ook bij klanten thuis. 

Kraan kort doorspoelen
Het kan zo zijn dat je dit weekend niet alle kranen in huis hebt gebruikt. Spoel kranen die je weinig hebt gebruikt daarom even kort door, 10 seconden is al genoeg. Er stroomt daarna weer vers water uit de kraan.

Niet schadelijk voor de gezondheid
De E.colibacterie die was aangetroffen is niet schadelijk voor de gezondheid. Er bestaan honderden varianten van de bacterie. De meeste soorten zijn niet schadelijk voor mensen. Het is een natuurlijke bewoner van de darmen van mens en dier. Het is wel een aanwijzing dat het water in contact kan zijn geweest met een andere (schadelijke) bacterie. Uit voorzorg adviseerde de WMD daarom om het water 3 minuten te koken.

Tiplijn