E.colibacterie aangetroffen in drinkwater Assen en Rolde

E.colibacterie aangetroffen in drinkwater Assen en Rolde

WMD adviseert klanten in Assen (behalve Kloosterveen) en Rolde om het drinkwater voor consumptie eerst 3 minuten te koken. In het water is een E.colibacterie aangetroffen.

Klanten die in dit gebied wonen, hebben een e-mail gekregen over het kookadvies. Nadat je het water hebt laten afkoelen, kun je het goed bewaren in de koelkast. Afgedekt blijft het gekookte water 3 dagen goed. Water dat je gebruikt om te douchen, voor het toilet of om je handen te wassen hoef je niet te koken. Op dit kaartje kan je zien of het kookadvies ook voor jou geldt. Het gaat om het rode gebied.

Bacterie niet schadelijk voor de gezondheid
De E.colibacterie is niet schadelijk voor de gezondheid. Het is een natuurlijke bewoner van de darmen van mens en dier. Het is wel een aanwijzing dat het water in contact is geweest met een bacterie. We adviseren daarom uit voorzorg om het water 3 minuten te koken. Bij mensen met een verzwakte weerstand is er een kleine kans dat deze bacterie tot lichte maag- en darmklachten kan leiden.

Wanneer hoef ik het water niet meer te koken?
Als de WMD zeker weet dat het water weer aan de kwaliteitseisen voldoet, ontvang je weer een mail, staat het op de website en delen ze het op de Facebookpagina. Tot die tijd geldt het kookadvies. Houd er rekening mee dat dit zeker een paar dagen duurt.

Veelgestelde vragen
Is het erg als ik al water heb gedronken? Wanneer moet ik het water koken en hoe kan ik dat het beste doen? Kan ik mijn koffiezetapparaat gewoon gebruiken? Hoe zit het met tandenpoetsen? Het antwoord op deze en meer veelgestelde vragen vind je hier: wmd.nl/drinkwater/tips-voor-thuis/kookadvies

Tiplijn