Mantelzorgers in Assen: Jullie staan niet alleen!

Mantelzorgers in Assen: Jullie staan niet alleen!

De jaarlijkse Dag van de Mantelzorg op vrijdag 10 november wordt dit jaar in Assen grootser aangepakt dan ooit. In Podium Zuidhaege vindt een zorgeloze middag plaats voor de Asser mantelzorgers met een ruim aanbod aan activiteiten.

In de aanloop naar deze dag spreken we met verschillende betrokkenen. Zij vertellen ons hoe de dag er uit ziet, waarom deze dag belangrijk is, en waarom je deze dag als mantelzorger niet aan je voorbij moet laten gaan. Aan het woord komen betrokken organisaties, de gemeente, maar we beginnen met de mantelzorgers zelf. Janneke Bootsma en Elise Agterbos zijn al jaren mantelzorger én betrokken bij de organisatie van de Dag van de Mantelzorg in Assen.

Janneke Bootsma (63) was ruim tien jaar mantelzorger voor haar moeder. Nu zorgt ze een aantal uren per week voor een vriendin. “Je doet het vanuit liefde. Veel mantelzorgers vinden het vanzelfsprekend om te zorgen voor iemand van wie ze houden. Dat is het niet en daar mag gerust een stukje waardering tegenover staan. Daarom is de aandacht voor mantelzorgers belangrijk.”

Elise Agterbos (61) is sinds een jaar of acht mantelzorger. Eerst voor een vriendin, nu voor een buurvrouw en een andere vriendin. “Het is zo mooi dat mantelzorgers zelf een keer in het zonnetje worden gezet. Dat je een dag de zorg los kan laten en er voor jou gezorgd wordt.”

Janneke en Elise ontmoetten elkaar toen ze afzonderlijk benaderd werden mee te denken over de website (nu nog www.informelezorgassen.nl). Vervolgens werden de dames ook gevraagd naar hun ideeën voor de invulling van de Dag van de Mantelzorg. ”Het mocht wel wat afwisselender en uitgebreider”, vertelt Elise. “Dit jaar zijn er dan ook veel meer activiteiten. We hebben zoveel ideeën! Zo kunnen de deelnemers een dansworkshop volgen, macrameeën of mokken beschilderen.” Janneke vult aan: “Ook is er een fotohoek en een kletspot met vragen gericht op de mantelzorger om met elkaar in gesprek te raken.”

De Dag van de Mantelzorg is ook een gelegenheid om ervaringen te delen, ideeën te spuien, met elkaar te lachen en soms te huilen. Janneke: “Het wordt vooral een zorgeloze dag die voor iedereen heel leuk is. Wij zetten de mantelzorgers in het zonnetje en laten ze ervaren dat ze niet alleen zijn. Mantelzorgers: Jullie staan niet alleen!”

Tiplijn