Op het stationsplein komt een pilotproject met een systeem dat ‘LED-OP’ wordt genoemd. Voor dit project worden er werkzaamheden uitgevoerd bij het stationsplein.
Deze vinden plaats op dinsdag 24 en woensdag 25 oktober van 08.00 tot 16.00 uur. Tijdens deze dagen worden er rondom het stationsplein verkeersregelaars ingezet.
Veiliger oversteken voor voetgangers en fietsers met LED-OP
Het aantal verkeersslachtoffers onder fietsers en voetgangers is hoog en het aantal groeit nog steeds, zo blijkt uit de actuele verkeersongevallencijfers. Zeker op oversteekplaatsen lopen fietsers en voetgangers vaak risico om slachtoffer te worden. Daarom maakt de BAM oversteekplaatsen veiliger. Met LED-OP; een innovatief attentiesysteem met dynamische led-belijning voor oversteekplaatsen.
Verhoogde attentiewaarde overstekend verkeer
LED-OP verhoogt de attentiewaarde van overstekende fietsers en voetgangers voor bestuurders. De oplichtende led-belijning bij de oversteekplaats op het moment dat fietsers en voetgangers oversteken zorgt voor aantoonbaar meer aandacht bij verkeersdeelnemers. Deze innovatieve oplossing is toe te passen bij oversteekplaatsen zonder én met verkeersregelinstallaties. Fietsers en voetgangers krijgen bovendien een rode streep te zien op het moment dat zij rood licht hebben.
Innovatie in Nederland
Dynamische led-belijning op oversteekplaatsen, LED-OP, is nieuw in Nederland. Toepassingen in het buitenland hebben bewezen dat het een effectieve manier is om het aantal verkeersslachtoffers terug te dringen. LED-OP is uitstekend zichtbaar bij daglicht, in tegenstelling tot studs of andere verlichting. LED-OP is dynamisch gestuurd op basis van het verkeersaanbod en de lichtsensor De ultradunne led-panelen zijn eenvoudig en uiterst solide te installeren op het wegdek. Ook zijn de robuuste panelen onderhoudsvriendelijk en hebben ze een lange levensduur. De koppeling met de eventuele verkeerssystemen bij een oversteekplaats is een kwestie van plug & play.
Risicogestuurde SPV2030 aanpak verkeersveiligheid
LED-OP past naadloos in de risicogestuurde aanpak verkeersveiligheid van de Rijksoverheid. Vanwege het aantal verkeersongevallen en de toenemende verkeersdrukte heeft de rijksoverheid een Strategisch Plan Verkeersveiligheid 2030 opgesteld. En provincies en gemeenten verplicht om op basis daarvan een Uitvoeringsplan Verkeersveiligheid te maken. Deze plannen kennen een nieuwe aanpak van verkeersveiligheid, die risicogestuurd is. Zodat er preventief maatregelen worden genomen op basis van een analyse van de meest gevaarlijke locaties. Ingrijpen vóórdat er ongevallen gebeuren in plaats van erna.
assenstad drentsnieuws p2000 112regio