Mediteren met Van Gogh tijdens Vincent Minds op 12 november

Mediteren met Van Gogh tijdens Vincent Minds op 12 november

Op zondag 12 november vraagt het Drents Museum aandacht voor mentaal welzijn tijdens Vincent Minds. In het dagvullende programma staat de invloed van kunst op mentale gezondheid centraal.

Bezoekers van de tentoonstelling Op reis met Vincent - Van Gogh in Drenthe kunnen lezingen en workshops vanuit het perspectief van de kunst, mindfulness en psychologie volgen. Ook zijn er begeleide meditatiesessies en virtual reality.

Wanneer Vincent van Gogh naar Drenthe reist, ontwikkelt hij zich als kunstenaar, maar ook als mens. Het Drentse landschap en de rust raken hem, geven hem richting en ordent zijn gedachten. De natuur brengt hem in een meditatieve staat waarover hij schrijft: 'Ik heb een maand heilucht ingeademd. Ik had die ook absoluut nodig. [...] Ik spreek kalm, ik denk kalm nu.' Uiteindelijk vertrekt hij drie maanden later halsoverkop uit Drenthe, omdat hij zich er eenzaam en een outsider voelt. 

Een groot deel van de tekeningen, aquarellen en schilderijen die Vincent van Gogh tijdens zijn verblijf in Drenthe maakte, zijn op dit moment te zien in het Drents Museum. Met fragmenten uit zijn brieven neemt de tentoonstelling de bezoekers mee op Van Goghs mentale reis. Tijdens Vincent Minds kunnen bezoekers hun eigen mentale reis uitstippelen met virtual reality, meditatie, lezingen en het maken van kunst. Daarnaast is het mogelijk de tentoonstelling te bezoeken op een prikkelarme manier. 

Workshop Experimenteren en Smeren
Van jongs af aan maakt kunstenares Mirjam Peters schilderijen en objecten, ook tijdens manische en depressieve periodes. In haar lezing neemt ze je mee in het verloop van een episode aan de hand van schilderijen en tekeningen, waarbij duidelijk wordt hoe beelden en stemming samenhangen. In haar workshop Experimenteren en Smeren ontstaan schilderijen, die na afloop geëxposeerd en besproken worden in een mini-expositie. Een andere workshop gaat over inkt, een medium dat onvoorspelbaar maar bevrijdend is. De vlekken en spatten leiden tot verrassende resultaten.

Kunst en je brein
Psycholoog Irma van Steijn geeft in haar lezing inzicht in wat er gebeurt in je brein wanneer je naar kunst kijkt of zelf creatief bezig bent. Ook zoomt ze in op wat kunst kan betekenen voor je mentale welzijn. Naast psycholoog is Irma seksuoloog en schrijft ze wekelijks een column in de Leeuwarder Courant en het Dagblad van het Noorden. 

Mediteren voor een 'break' of een 'open blik' 
Mindfulnesstrainer Ita Duursema helpt mensen met een aandachtige levensstijl. Tijdens Vincent Minds begeleidt zij mindfullness-meditaties van ongeveer 10 minuten per keer. In de meditaties is ruimte voor het ontwikkelen van een 'open blik', zodat de tentoonstelling ten volle kan worden beleefd, maar de meditatie kan ook als 'break' dienen om indrukken te laten bezinken.

Nieuwe manier van ontspannen met hulp van VR
VRelax is ontwikkeld voor mensen met mentale en fysieke klachten, als tool tegen stress, angst en somberheid of bij een burn-out, maar ook bij pijn en lichamelijk ongemak. Bezoekers kiezen op een VR-bril zelf een natuurlijke virtuele omgeving met interactieve oefeningen. VRelax wekt positieve emoties op en onderdrukt de negatieve. Het is wetenschappelijk aangetoond dat je stressniveau binnen tien minuten in de VR-ervaring met 40% daalt.  

Prikkelarm tentoonstellingsbezoek
Voor sommige bezoekers kan een regulier bezoek aan een museum vermoeiend zijn door de vele indrukken die je in korte tijd te verwerken krijgt. Tijdens Vincent Minds is het mogelijk om de tentoonstelling Op reis met Vincent op een prikkelarme manier te bezoeken van 08.30 tot 10.00 uur.

Het reguliere programma start om 10.30 uur en duurt tot 17.00 uur. Vincent Minds is gratis toegankelijk bij aankoop van een ticket voor de tentoonstelling.

Tiplijn