Schrijver en presentator Wim Daniëls komt naar Assen

Schrijver en presentator Wim Daniëls komt naar Assen

Schrijver, taalkundige en tv-presentator Wim Daniëls komt op maandagavond 2 oktober naar het Drents Archief in Assen voor een lezing over Albert Sutherland Royaards. De ‘doofstomme wielrijder’, zoals hij in kranten en tijdschriften steevast werd genoemd, is voor zover bekend de eerste Nederlander die vanaf 1895 internationale fietstochten maakte. Daniëls schreef een boek over Royaards: Het wonderlijke verhaal van een stille avonturier. De lezing begint om 19.30 uur in het Drents Archief. Bij dit evenement is een tolk Nederlandse Gebarentaal (NGT) aanwezig.

Albert Sutherland Royaards (1855-1900) werd geboren op Ambon. Hij werd op jonge leeftijd doof en belandde op het doveninstituut in Rotterdam. Hij volgde daarna de tuinbouwschool in Watergraafsmeer. Niet veel later werd hij succesvol botanicus in Assen. Op zekere dag besloot hij echter zijn bloeiende tuinbouwhandel in Assen te verkopen, stapte hij op zijn Burgers-rijwiel en begon te fietsen. Royaards bezocht onder meer Rusland, het Afrikaanse continent en Jeruzalem op zijn tweewieler. Wim Daniëls stuitte in archieven op de ‘doofstomme wielrijder’ en schreef een boek over hem.

Over Wim Daniëls
Wim Daniëls (Aarle-Rixtel, 1954) is schrijver, cabaretier, taalkundige en presentator van televisieprogramma’s als Nederland op film en Het Dorp (met Huub Stapel). Hij schreef al talloze boeken, met name over taal gerelateerde onderwerpen. Daniëls heeft een voorliefde voor wielrennen.

Deze activiteit wordt georganiseerd in het kader van de Maand van de Geschiedenis. Het thema dit jaar is Eureka!. Kaarten voor deze lezing van Wim Daniëls kosten €5,- en aanmelden kan via de website van het Drents Archief.

Tiplijn