Mythe van het hertenkamp ter sprake in Asser Praat

Mythe van het hertenkamp ter sprake in Asser Praat

De hertenkamp moet weg? Het team van Asser Praat vindt van niet en stadsboswachter Marten van Dijken sluit zich daar graag bij aan. In de editie van de praatshow van zondag 1 oktober neemt hij de bezoekers mee naar dat moment in 1841, dat geen enkele andere stad is overkomen.

Het wonderbaarlijke verhaal van het ontstaan van een van de oudste hertenkampen van het land krijgt mythische proporties in de verhandeling die de natuurschrijver en verhalenverteller voor de bezoekers in petto heeft.

De stad is vergroeid met haar hertenkamp en voor vele generaties is het een belangrijke vriendelijke kennismaking met het dierenleven. Rond het hertenkamp met zijn monumentale stal zijn aan de Hertenkamp en Dr. Nassaulaan niet voor niks de mooiste villa’s van de stad der paleizen gebouwd. En als onderdeel van het Asserbos draagt het ook nog eens flink bij aan de titel ‘Groenste stad van het land’, die Assen ten deel is gevallen.

Maar de geschiedenis van het hertenkamp zelf is nog boeiender dan we al dachten. Alle reden om te pleiten voor behoud van dit oude fenomeen. Een eerste stap om meer van die geschiedenis te weten te komen en nooit meer op dezelfde manier naar de herten te kijken is een kaartje kopen op de website van De Nieuwe Kolk en je alvast te verheugen op de eerste Asser Praat van seizoen acht.

Mochten de herten niet zo boeien dan heeft de editie nog meer bijzonders te bieden. Zoals een gesprek met Gerard Hidskes, eertijds boer (en ijsmeester) op Kloosterveen. Uit eigen ervaring weet hij dat goed en fout in de oorlog erg dicht bij elkaar liggen: een indrukwekkend verhaal.

Er valt ook te luisteren naar jong Asser talent. Sverre Krol zet zich achter de vleugel en zingt. Liedjes komen ook van het duo Van Luie Kees, hebben zichzelf omgedoopt tot KEES, waaronder een splinternieuw Asser Praatlied. De kennis van Assen checken en ondertussen genieten van oude foto’s kan in de quiz van Bernd Otter en Bert Naarding nodigt uit om mee te praten over de vele muurschilderingen die de stad nu rijk is.

Kaarten zijn te koop op de website van DNK, ook alvast voor de volgende edities van 4 februari en 14 april 2024. Aanvang steeds om 14.30 uur.

Tiplijn