In Assen helpt Bartje bij het oversteken: onthulling van verkeerslichten met Assens boegbeeld Bartje Meint Brookman/Gemeente Assen

In Assen helpt Bartje bij het oversteken: onthulling van verkeerslichten met Assens boegbeeld Bartje

In het eerste weekend van september viert Bartje traditiegetrouw weer zijn 12e verjaardag in zijn woonplaats Assen. En dat was ook dit jaar niet te missen. Zaterdag onthulden wethouder Bert Jan ten Oever en raadslid Cindy Vorselman op symbolische wijze een verkeerslicht waarin Bartje de voetganger helpt over te steken. Dit gebeurde op het kruispunt van de Rolderstraat/Jan Fabriciusstraat/Javastraat.

Het idee begon bij Cindy Vorselman, raadslid voor de PvdA Assen: “Assen timmert goed aan de weg met stadsmarketing. Hoe leuk zou het zijn, als we hier in de stad een verkeerslicht zouden hebben met een van onze belangrijke iconen ‘Bartje’ erop. Dit vertelde ik aan wethouder Ten Oever en die pakte het direct op”.

“Bartje hoort bij ons en we zijn erg trots dat Bartje als boegbeeld van Drenthe bij ons in Assen woont. Onze iconen zetten we in onze stadsmarketing graag in de schijnwerpers; niet alleen in onze folders of online promotie, maar juist ook op straatniveau. Wie immers aan Assen denkt, denkt ook aan Bartje. Om dit nu ook al wandelend door de stad in een aantal verkeerslichten terug te zien, maakt dat onze inwoners en bezoekers aan Assen hier letterlijk even bij stil kunnen staan”, aldus wethouder Ten Oever. Ook raadslid Cindy Vorselman beaamt dit: “Trots en blij zijn wij dat we vandaag op Bartje’s verjaardag hem op deze manier een eerbetoon mogen schenken, en hem te vieren als één van onze oudste en meest bijzondere inwoner”.

Over Bartje
Bartje Bartels is een personage uit de streekroman van de Assense schrijver en onderwijzer Anne de Vries uit 1935. Hij groeit op in een arm Drents landarbeidersgezin, dat zich langzamerhand steeds minder wil neerleggen bij zijn lot. Hij is bekend geworden door zijn legendarische uitspraak: "Ik bid nie veur brune bonen". Vanaf 1972 was de serie ‘Bartje’ op tv te zien. Het beeld van Bartje staat bij het Drents Museum aan de Oostersingel.

Tiplijn