Al ruim 50 jaar is Winkelcentrum Vredeveld het levendige hart van Assen-Oost en dat moet natuurlijk gevierd worden. We blikken terug op het moment dat het centrum werd geopend: april 1970. In het centrum waren diverse winkels te vinden, waaronder ‘de K-markt’ (supermarkt) nog een drietal banken, een postkantoor, een drogisterij, een textielzaak, groente- en bloemenzaak, cafetaria, slijterij, bakkerij en tot slot een Chinees restaurant. In de kelderruimte onder het centrum waar de Hypomarkt gevestigd was, kwamen klanten uit heel Drenthe omdat men tegen inlevering van spaarzegels van ‘de Kroon’ en ‘de K-markt’, onder vastgestelde verkoopprijzen artikelen kon kopen.
In een aantal jaren tijd zijn er diverse winkels van plaats gewisseld. Van 2008 tot 2011 is het centrum volledig gemoderniseerd en verbouwd. In 2008 is de woontoren ´Vredeborgh´ gebouwd met diverse koop- en huurappartementen.
De verbinding tussen het winkelcentrum en de wijkbewoners is voor het centrum van groot belang. Dit is de reden dat de winkeliers van Winkelcentrum Vredeveld het initiatief hebben genomen om samen met de wijkbewoners en klanten uit omgeving dit 50-jarig jubileum groots te vieren waarbij de connectie tussen het centrum en de wijk centraal staat.
Vanaf donderdag 21 september tot en met zaterdag 23 september wordt er naast het centrum op de parkeerplaats een driedaagse Jubileumkermis georganiseerd voor jong én oud. Om deze feestelijke gebeurtenis (extra) groots te vieren wordt er door de winkeliers flink uitgepakt. In samenspraak met de Gemeente Assen wordt er momenteel druk gekeken naar de mogelijkheden om een aantal grote artiesten: René Becker, Jannes én Marco Schuitemaker op te laten treden in het centrum. Uiteraard staan een aantal facetten zoals de veiligheid voor iedereen voorop en bovenal moet het een gezellig jubileumfeest worden voor een ieder. ,,Wij hebben met elkaar vertrouwen in en hopen met elkaar een prachtig feest ervan te kunnen maken'', laat Esmee Stensen van Stens Events weten. Meer informatie over het programma is terug te vinden op de facebookpagina van het winkelcentrum.
Geschiedenis van Winkelcentrum Vredeveld
De stad Assen was in de jaren zestig van vorige eeuw flink in de groei. De woonwijk ‘over het spoor’ had alle mogelijkheden om te groeien sinds de aanleg van de Roldertunnel begin jaren ’60. Na het Rode, Blauwe en Witte Dorp, het Oosterpark en de Schildersbuurt was het tijd voor verdere uitbouw van Assen-Oost. Tussen 1958 en 1970 werden er in heel Assen maar liefst 4000 huizen gebouwd. In Oost ging het om de uitbreidingsplannen Sluisdennen en Vredeveld. En daar zou het niet bij blijven, want er waren al plannen om nog eens tweeduizend huizen te bouwen in het ‘Plan Schieven’: tussen de Speenkruidstraat en de buurtschap Schieven. Assen zou volgens de berekeningen van destijds snel groeien naar 80.000 inwoners. Ook de wijk Baggelhuizen bestond al op de tekentafel.
Hoogste tijd dus voor een wijkwinkelcentrum, zoals die in die periode overal in Nederland verrezen. Het zou een winkelcentrum worden met groeimogelijkheden. De pensioenfondsen investeerden graag in dergelijke projecten en dat gold ook voor het winkelcentrum Vredeveld. Hier was het AKZO-pensioenfonds uit Arnhem de ontwikkelaar.
In april 1970 kon het worden geopend. Op de plek aan de Sleutelbloemstraat waar nu zo’n zestig woningen staan was ruimte gereserveerd voor de uitbreiding om ook de bewoners van Plan Schieven te kunnen bedienen. Dat zou er nooit van komen. Het Rijk haalde na lang soebatten uiteindelijk een dikke streep door huizenbouw in Plan Schieven. De natuurwaarde van het Drentsche Aa-gebied werd belangrijker geacht. Ook het plan om de rondweg door te trekken om Assen-Oost heen naar Amelte sneuvelde na hevige protesten van onder meer psychiatrisch ziekenhuis Licht en Kracht. Het plan van de uitbreiding van het winkelcentrum is dus ook nooit verwezenlijkt.
Assen-Oost kon in 1970 de boodschappen nog halen bij tien kruidenierswinkels verspreid door de wijk en her en der waren ook tal van andere middenstandsbedrijven. De Steendijk tot aan de Pelikaanstraat bijvoorbeeld was in die tijd feitelijk een winkelstraat.
In het nieuwe winkelcentrum kwam uiteraard een supermarkt. Dat werd een K-markt, destijds een keten in opkomst. Die had niet alleen klandizie uit de wijk. Uit heel Drenthe kwamen klanten naar deze zaak, omdat men hier tegen inlevering van spaarzegels van de Kroon en de K-markt artikelen kon kopen onder de vastgestelde verkoopprijs.
In het winkelcentrum openden drie banken een filiaal, evenals de PTT, die er een zelfstandig postkantoor onderbracht. Verder waren er een drogisterij, een textielzaak, een cafetaria, een groentezaak, een bloemenzaak, een Chinees restaurant, een kapper, een slijterij en een bakkerij.
Een bijzonderheid van winkelcentrum Vredeveld was de ‘kelderverdieping’. Daar was jarenlang een Hypro-markt gevestigd; een grote discountzaak in witgoed.
Niet alle winkeliers wisten die eerste periode het hoofd boven water te houden. In de regionale pers verschenen al vrij snel berichten dat het wijkwinkelcentrum te groot was en met leegstand te kampen had.
Het was de tijd om bakens te verzetten en dat dat gebeurde dan ook. In 1981 werd de K-markt een Albert Heijn supermarkt en zijn ook diverse andere winkels vervangen door andere. Zo werd de Hypromarkt een filiaal van Oudman Keuken gecombineerd met tegelhandel Hummel.
De grootste verandering was de sluiting van alle drie bankfilialen en het zelfstandige postkantoor.
Inmiddels was de Albert Heijn-supermarkt een onderneming van Henk Ploegmakers geworden. Deze ondernemer had zoveel vertrouwen in de toekomst van het wijkwinkelcentrum dat hij Ploegmakers Beheer BV oprichtte en het hele winkelcentrum overnam van het AKZO-pensioenfonds. Er moest dan wel worden geïnvesteerd en dat gebeurde in 1988 dan ook. Het centrum werd gemoderniseerd en de supermarkt twee keer zo groot.
In 2005 zijn de eerste plannen gemaakt om het gehele winkelcentrum te vergroten en aan te passen aan de wensen van de moderne klanten. In 2008 is deze verbouwing gestart en is de woontoren "Vredeborgh" gebouwd langs de Bremstraat: grote koopappartementen gecombineerd met achttien huurappartementen. Er is geschoven met winkels en de Aldi-supermarkt is toegevoegd.
De grootscheepse verbouwing heeft drie jaar geduurd. Sinds 2011 huist Paramedics in de kelderruimte. De Marskramer werd toen een Wibra-filiaal. De weg langs het winkelcentrum mocht deels worden benut voor de verplaatsing van de parkeerplaatsen naar de zuidzijde.
Anno 2023 is het een winkelcentrum dat een veel groter gebied bedient dan Assen-Oost. Ook uit andere delen van de stad en uit de regio trekt winkelcentrum Vredeveld vaste klanten. Vanwege het assortiment, maar ook omdat er niet betaald hoeft te worden voor het parkeren.
assenstad drentsnieuws