De ambities van de groenste stad van Nederland zijn vastgelegd in een Groenvisie. Met de Groenvisie wil de gemeente er voor gaan zorgen dat Assen ook in de toekomst de aantrekkelijke, groene stad blijft die het nu al is, waar het goed toeven is voor mens en dier.
In de Groenvisie wordt rekening gehouden met grote opgaven, zoals bijvoorbeeld maatregelen rondom klimaatverandering en de groei van onze stad. Tijdens de raadsvergadering op 21 september wordt de gemeenteraad gevraagd de Groenvisie vast te stellen.
Groenste stad
Assen is dit jaar uitgeroepen tot de groenste stad van Nederland. Met een groenpercentage van ruim 59% scoort Assen aanzienlijk beter dan het landelijk gemiddelde van iets meer dan 44%. Wethouder Bert Jan ten Oever: “Het winnen van de Groene Stad Challenge bevestigt wat wij natuurlijk al lang weten, en dat is dat Assen een bijzonder groene, gezonde en aantrekkelijke stad is. En dat willen en moeten we natuurlijk zo houden. Voor ons, voor de generaties na ons en voor de flora en fauna in en om Assen. Daarom hebben we deze Groenvisie opgesteld en daarmee stellen wij kaders vast voor nieuwe en toekomstige ontwikkelingen.” Bij het voorstel aan de gemeenteraad over de Groenvisie is ook budget voor de projecten ‘Steenbreek’ en ‘Meedoen in het groen’ meegenomen.
Groenvisie
De Groenvisie is een vervolg op de Omgevingsvisie ‘Assen nog mooier’. De Omgevingsvisie beschrijft op hoofdlijnen wat Assen wil zijn in 2040 en wat nodig is om dat voor elkaar te krijgen. In de omgevingsvisie wordt de hoofdambitie ‘ontspannen stedelijkheid’ uitgewerkt in drie leidende principes: ‘dynamische hoofdstad’, ‘verbonden stad’ en ‘groene stad van het noorden’. De ambitie ‘groene stad van het noorden’ uit de omgevingsvisie is nu uitgewerkt in de Groenvisie. Met de Groenvisie wordt ingezet op drie V’s, namelijk het Verbeteren van groen, het Verbinden van groen en het Vergroten van groen. De Groenvisie beschrijft langs zes thema’s de verschillende opgaven die er binnen deze thema’s zijn en de ambities die daarbij horen. Deze opgaven en ambities leiden tot acties, maar ook tot stippen op de horizon waar de gemeente binnen de looptijd van de Groenvisie naar toe willen gaan werken. De Groenvisie sluit aan op andere plannen en (geplande) ontwikkelingen, waardoor de ruimte voor, en de kwaliteit van groen vanuit verschillende kanten kan worden gewaarborgd.
Samenwerken
Bij het opstellen van de Groenvisie is samengewerkt met inwoners en diverse partners. Wethouder Ten Oever: “De Groenvisie gaat over de periode tot 2040. Daarom is het ook belangrijk om de jonge Assenaar van nu hierbij te betrekken. Voor de Groenvisie zijn we daarom in gesprek gegaan met de kinderraad en hebben we ze gevraagd naar hun ‘sleeping beauty’. Dat is een groene plek in hun eigen wijk die met wat extra aandacht een waardevolle groene plek voor de wijk kan worden, zodat iedereen ervan kan genieten. In het vervolg van de Groenvisie wordt dit verder uitgewerkt.” Steeds meer inwoners in Assen zich willen inzetten voor groen en klimaat. Op dit moment zijn in 33 vrijwilligersgroepen ruim 300 vrijwilligers actief die zich meerdere keren per jaar inzetten voor het openbaar groen van Assen.
assenstad drentsnieuws