Gemeenten willen energietoeslag uitkeren Istock

Gemeenten willen energietoeslag uitkeren "maar worden tegengehouden door Den-Haag"

Huishoudens met een laag inkomen hebben ook dit jaar weer recht op een energietoeslag van 1300 euro, maar zij kunnen deze nog altijd niet aanvragen.

Dit ligt niet aan de gemeente waar zij in wonen, maar aan het wetsvoorstel dat pas twee weken geleden naar de tweede kamer is gestuurd.

Omdat dit voorstel pas twee weken geleden naar de tweede kamer is gestuurd word het pas na de zomer behandeld. Zolang deze wet er niet door is krijgen de gemeenten geen geld van Den-Haag en de huishoudens dus geen energietoeslag.

"We vinden het erg vervelend dat dit proces vertraging heeft opgelopen, maar we kunnen nu niets anders dan wachten op de wet uit Den Haag", laat een woordvoerder van de VNG weten bij de NOS.

Vorig jaar kon de energietoeslag wel worden uitgekeerd zonder dat er een wet voor was. Dit was tijdens de inval van Rusland in Oekraïne toen het gas ineens veel duurder werd. Het 'anticiperen op een wet' zoals ze dat noemen mag in een noodsituatie. Nu is er een prijsplafond en is de situatie anders dat er wel een wet moeten komen.

Op Prinsjesdag vorig jaar is was al aangekondigd dat er dit jaar weer een energietoeslag zou gaan komen. Dat dit nu pas is geregeld, en twee weken geleden naar de tweede kamer is gestuurd komt volgens het ministerie omdat ook studenten gedeeltelijk recht hebben op deze regeling. Hierin Hebben zij na enkele rechtszaken gelijk gekregen en daarom is het pas twee weken geleden in één keer naar de tweede kamer gestuurd.

Tiplijn