Assen haalt roekennesten uit Marsdijk weg na blijvende overlast

Assen haalt roekennesten uit Marsdijk weg na blijvende overlast

De gemeente Assen mag roeken die nestelen bij de Beekdalhoeve in Marsdijk verjagen en verplaatsen naar de alternatieve locatie in het buitengebied bij Loon. De Provincie Drenthe verleent een ontheffing waarmee de gemeente nu ook de nesten van de hoofdkolonie mag verwijderen.

Daarmee wordt er een belangrijke volgende stap gezet om de roekenoverlast in de wijk te verminderen. Na de zomervakantie worden de eerste maatregelen uitgevoerd.

Wethouder Broekema is blij met deze volgende stap in het roekenbeheer: “Omwonenden ervaren al jaren veel overlast van de roeken. Het tegengaan van deze overlast is een ingewikkeld proces en vraagt veel geduld. De dieren leven in groepen, zijn slim, lastig te sturen en hebben bovendien een beschermde status. De afgelopen periode hebben we ons al flink ingezet om de overlast van roeken in Marsdijk te verminderen en een goede alternatieve plek voor de roeken te vinden. Met de provincie was afgesproken tussentijds te evalueren en op basis die uitkomsten kunnen we een belangrijke volgende stap zetten.”

Aanpak roekenoverlast
De afgelopen periode heeft de gemeente nesten in de wijk verwijderd en zijn bomen ongeschikt gemaakt voor nesten. Ook is er een nieuwe locatie voor de vogels ingericht in het buitengebied. Deze maatregelen bleken volgens de gemeente effectief: roeken hebben niet meer in Marsdijk genesteld met uitzondering van de Beekdalhoeve. Daarnaast is de nieuwe locatie door roeken gevonden. Dat is voor de provincie reden om een ontheffing af te geven om ook de roeken van de hoofdkolonie aan de Beekdalhoeve te verjagen. De gemeente probeert de roeken naar de alternatieve locatie te verleiden om daar te gaan nestelen.

In gesprek met agrariërs
De roeken halen hun voedsel op de akkers rondom Loon. Agrariërs die hier schade van ondervinden, kunnen schade claimen via BIJ12. Dat proces werd als ingewikkeld ervaren en op initiatief van de gemeente is hierover gesproken met een vertegenwoordiger van de agrariërs en de provincie om het proces van schade melden te verbeteren. Ook heeft de gemeente de provincie gevraagd samen met de agrariërs een pilot ‘afleidend voeren’ ontwikkelen, zodat de roeken op andere plekken hun voedsel kunnen vinden en de jonge plantjes van de boeren met rust laten. Hiervoor dient de provincie een aanvraag in bij de interprovinciale onderzoeksagenda van BIJ12-Faunazaken.

Tiplijn