Lezing Manu Keirse over de dood trekt ruim 250 bezoekers Rob de Joode

Lezing Manu Keirse over de dood trekt ruim 250 bezoekers

Van de eerste tot de laatste minuut luisterden zo’n 250 bezoekers geboeid naar Manu Keirse tijdens de middag- en avondlezing in de Boerhoorn in Rolde. Deze begenadigd spreker en schrijver is klinisch psycholoog en emeritus-hoogleraar verliesverwerking aan de faculteit geneeskunde van de Katholieke Universiteit Leuven.

Hij vertelde aan de hand van vele voorbeelden uit de praktijk en uit zijn eigen leven over de vier rouwtaken: de werkelijkheid van het verlies onder ogen zien; de pijn van het verlies ervaren; aanpassen aan de wereld na verlies; herinneren en weer leren genieten. Hoe iedereen in de rouw hiermee op zijn/haar eigen manier mee omgaat. Dat het niet na het eerste jaar altijd gemakkelijker wordt. Dat men niet hoeft los te laten, maar anders leren vasthouden. 

De vraag hoe we mensen in de rouw kunnen helpen, beantwoordde hij als volgt: “Eerst en vooral moet je luisteren. En daarna moet je luisteren. En als je dit hebt gedaan, probeer dan nog eens te luisteren.” Regelmatig citeerde hij uit zijn boek “Helpen bij verlies en verdriet”, waarin ook veel praktische tips zijn opgenomen.

In de pauze en na afloop vonden zijn boeken gretig aftrek. Met een warm applaus bedankten de bezoekers de 77-jarige spreker.

Peter Hendriks van Uitvaartzorg Bijzonder is overweldigd door alle warme reacties die hij kreeg van de bezoekers, waaronder jeugdhulpverleners en zorgpersoneel. Daarnaast waren er veel ouders met persoonlijke verhalen. De lezingen van Manu Keirse waren onderdeel van de viering van het 5-jarig bestaan van Uitvaartzorg Bijzonder. In de Boerhoorn was de gehele week een expositie van Rob de Joode uitvaartfotografie te bekijken en werd de uitvaartbeurs van 2 juli goed bezocht. Aan het einde van de lezing werd door uitvaartzorg BijZonder twee keer een cheque van 250 euro overhandigd aan de goede doelen ‘Hospice het Alteveer’ en ‘Inloophuis Rouw Assen’.

Tiplijn