‘Sta op voor Oekraïne' krijgt bestelbus van de gemeente Assen Wendy Drent

‘Sta op voor Oekraïne' krijgt bestelbus van de gemeente Assen

Vanochtend werd om 9 uur door wethouder Cor Staal (CU) op het Stationsplein in Assen de sleutel van een bestelbus, die tot voor kort nog dienst deed bij de afdeling Handhaving, overgedragen aan de werkgroep ‘Sta op voor Oekraïne. Ralph du Long, Henk Siekmans en Helene van Noord waren namens de werkgroep aanwezig.

Door: Wendy Drent

Vervoer materialen en levensmiddelen
De bestelbus is bestemd voor het vervoer van materialen en levensmiddelen in Novovorontsovka, een plaats in de regio Kherson in Oekraïne. De bewoners uit dit gebied, gelegen nabij de voormalige frontlinie, willen niets liever dan de oorlogsschade herstellen en zijn vanwege de tekorten aan materialen en levensmiddelen afhankelijk van hulp.

Wederopbouw basisschool in Novovorontsovka
Andriy Selenjk-een geschiedenisdocent en mensenrechtenactivist uit Oekraïne- zet zich in voor de wederopbouw in de regio Kherson en was onlangs op bezoek bij de Protestantse Kerk in Assen (PKA).
Samen bespraken zij de mogelijkheden om vanuit de PKA mee te helpen aan de herbouw van een basisschool in Novovorontsovka en het weer veilig en geschikt maken van de aanwezige schuilkelder.
Wethouder Cor Staal: ,,Juist met het opnieuw openen van de school kun je weer een stukje hoop teruggeven aan de mensen. De jeugd staat toch voor de toekomst en we hopen dat die bus daar aan kan bijdragen.”

Hulp aangeboden door scholen en bedrijven uit Assen
Drenthe College en Vincent van Gogh Lariks in Assen hebben schoolmeubilair ter beschikking gesteld. Tevens hebben bedrijven aangegeven dat ze gereedschap kunnen leveren, want ook daar is in Oekraïne een tekort aan.
‘Sta op voor Oekraïne’ is verheugd over dit aanbod: ,,Dat is prachtig, maar die spullen moeten natuurlijk wel naar Oekraïne getransporteerd worden. En daarom is deze bestelbus van grote waarde.’’
Tevens werd door de Diaconie in Assen €250 ter beschikking gesteld voor brandstof.

Samenwerking met andere hulporganisaties
Met hulporganisaties De Leeuw Kyiv en Hope4Ukraine ontstond een intensieve en succesvolle samenwerking, wat inmiddels heeft geleid tot een vijftal hulptransporten naar het geteisterde gebied.

De wederopbouw van de school en hulp bij het herstel van de regio krijgt met het gebaar van de gemeente Assen een flinke impuls.

Tiplijn