Achter de schermen bij TT Festival Assen: ,,Mooiste feestje van het jaar'' Erik Smit

Achter de schermen bij TT Festival Assen: ,,Mooiste feestje van het jaar''

De mooiste week van het jaar zit er weer op. Voor de gemeente Assen betekent het naast genieten van de fijne sfeer, toch ook wel hard werken. Verschillende teams komen in actie voorafgaand en tijdens het festival. Tijd voor een kijkje achter de schermen.

Team communicatie liep mee met team Handhaving, Verkeer, Communicatie en Reiniging.

Donderdag
De stad stroomt vol met bezoekers. Om alles in goede banen te leiden is team Handhaving al weken bezig met de voorbereidingen. Rianda van Team Handhaving vertelt: “Dit zijn de leukste weken van het jaar. Het reguliere werk wordt anders, bijna alles staat in het teken van de TT. Hierdoor zijn de taken anders dan normaal en dat maakt het erg leuk. Mensen zijn ook vrolijker. Ze zwaaien vaak naar je of maken even een praatje. Dat gebeurt normaal minder. Hierdoor wordt de sfeer erg gemoedelijk.” We maken een rondje langs de verschillende campings. Het is er al gezellig druk. Vervolgens gaan we op weg naar de Torenlaan, om te zien of alle auto’s daar al weg zijn. Na 18.00 uur geldt namelijk een parkeerverbod. Helaas staan er toch nog een paar. Rianda probeert contact te krijgen met de eigenaar. Helaas moeten er toch nog een paar auto’s weggesleept worden. Nog een rondje over de kermis, waar het ook al erg druk is. De donderdag verloopt verder rustig.

Vrijdag
De avond wordt afgetrapt met de TT Nightride. Meer dan 1000 motoren rijden door een zonnige binnenstad. Na deze gezellige start lopen we deze avond mee met onze collega Alma, van het team Verkeer. Afgelopen weken hebben zij hard gewerkt aan de voorbereidingen het festival. Er werden meer dan 6000 brieven verstuurd en omwonenden werden voorzien van de nodige parkeerkaarten en bandjes. Samen met Alma lopen we een rondje door de stad. We beginnen bij het station om het OV te controleren. De verkeersleiders vertellen ons de laatste ontwikkelingen. De hele avond wordt er nauw contact gehouden met de NS en verkeersleiders voor het geval er informatie gecommuniceerd moet worden met de bezoekers. Onze route vervolgt langs de parkeergarages en fiets parkeerplaatsen. “Het is druk, maar wel een georganiseerde chaos,” zegt Alma. De hele avond wordt de verkeerssituatie en bereikbaarheid in de gaten gehouden. In het stadhuis bevind het algemene controle punt waar de collega’s alles in de gaten houden. “Aan de rand van het centrum bij de verkeersafzettingen staan camera’s die het verkeer in de gaten houden. Zo kunnen we ook zien en in de gaten houden wat er bij de verkeersregelaars gebeurt.” Hierdoor kan er op ieder moment worden geschakeld als er hulp nodig is. Een veilig gevoel!

Zaterdag
De eerste twee nachten zitten erop. Vanavond blijven we dichtbij huis: het stadhuis. Tijdens de TT avonden zijn er elke avond ongeveer 25 tot 30 personen aan het werk in Multidisciplinair SamenwerkingsTeam (MST) bovenin het stadhuis. Dit team bestaat uit de politie, brandweer, GHOR, EHBO, de organisatie van het TT Festival en onze collega’s. Onder anderen van de afdelingen veiligheid, infrabeheer, verkeer en communicatie. Om het uur bespreekt en evalueert het MST het omgevingsbeeld. Wat speelt en leeft er onder het publiek en in de media? En moeten we hier nog op ingrijpen? Projectleider Niels zegt: “Ik ben er dit jaar voor het eerst bij. Het is indrukwekkend om te zien hoe hulpverleningsdiensten, stichting TT Festival, beveiligingsdiensten, verkeersregelaars en gemeente door jarenlange ervaring samenwerken in het Multidisciplinair SamenwerkingsTeam. Ondersteund door camerabeelden uit de hele stad, maar ook vanuit de omgeving van de campings in Witten, schakelt men bij kleine incidenten snel samen en komt de juiste hulp snel ter plekke. Gelukkig verloopt ook deze avond rustig en doen we om half 4 het licht uit op het stadhuis.

Zondag
En dan zit het erop. Vanmiddag alleen nog de races en in de avond een afterparty. Maar eerst moet er opgeruimd worden. Om 7.30 uur staan we in het centrum om met de collega’s van Reiniging mee te lopen. In eerste instantie denk je: zoveel rommel op straat, hoe en waar te beginnen om dit op te ruimen? Stukken plastic bekers, blik, witte snippers papier, rode slingers, karton, kapotte dozen…Maar de circa 35 mannen en vrouwen van Team Reiniging, verdeeld over vier opruimploegen, pakken dit effectief aan. Ze krijgen hierbij ondersteuning van de collega’s van gemeente Groningen en gemeente Tynaarlo. Zo’n twaalf bladblazers blazen alles aan de kant, waarna zeven veegwagens het afval meenemen. Wagens met laadbakken halen plastic zakken, dozen en ander afval op. Ook wethouder Jan Broekema helpt mee. Hij rijdt rond in een wagen met laadbak. “Mooi werk is dit. Het is prachtig om samen zo’n klus als dit, te klaren,” zegt Broekema. Een medewerker van Team Reiniging vult aan: “Dit is geweldig om te doen. Je ziet de stad steeds schoner worden. Je hebt echt eer van je werk. En het is ook goed dat dit eens per jaar is.” Maandagochtend is het de laatste keer dat Team Reiniging schoonmaakt. Dan zit de TT 2023 er echt op. Op naar volgend jaar!

Tiplijn