Op vrijdag 7 juli en zaterdag 8 juli vindt bij Podium Zuidhaege de tweede editie van het inclusiedansfestival MOVEME! plaats.
Het evenement behoort tot de reeks impactvolle themafestivals die Podium Zuidhaege jaarlijks organiseert. Curator voor MOVEME! is Joop Oonk: choreografe, maker en founder van het innovatieve dansgezelschap Misiconi.
Inclusiedanspionier in Nederland
“In 2012 volgde ik de Master Dance Cultures en choreografie aan de University of Surrey in Engeland. Daar ben ik in aanraking gekomen met het dansgezelschap Stopgap, waarin dansers met en zonder beperking samen op de vloer stonden en voorstellingen deden,” vertelt Joop. “Ik deed op dat moment al tien jaar mee in de professionele danswereld in Nederland, maar had zoiets nog nooit gezien. Dat vond ik van de zotte. Toen ben ik er zelf maar mee begonnen.” Misiconi bestaat inmiddels tien jaar en is uitgegroeid tot een pionierend en vooruitstrevend dansgezelschap. “Ik ben ontzettend trots dat we de afgelopen tien jaar zoveel mensen geïnspireerd hebben om hiermee aan de slag te gaan en de zichtbaarheid van inclusiedans in Nederland hebben vergroot.”
Een eigen signatuur
“Ik vind het in ons werk erg belangrijk dat het over de artistieke inhoud gaat,” vervolgt Joop. “We werken met mensen met en zonder beperking, maar het moet eigenlijk niet uitmaken wie er op de vloer staan. Het artistieke voert de boventoon, en zo ook het artistieke voor iemand met een beperking. Want iedereen heeft een artistieke stem die, om wat voor reden dan ook, niet altijd gehoord wordt. Omdat we werken met mensen die soms geen dansopleiding hebben gevolgd en soms een ‘ander’ soort lichaam hebben, moeten we soms kijken naar een andere vormen van dans. Daardoor hebben onze voorstellingen een heel eigen signatuur ontwikkeld. Een eigen visuele taal.”
Een mooi, divers programma
Joop heeft voor MOVEME! een prachtig programma samengesteld. “Je gaat verschillende vormen van inclusiedans zien, waaronder onze eigen ‘Flirt Fantasies’. Ik hoop dat de voorstellingen mensen aan het denken zetten en dat ze erdoor geraakt worden. Dat er intern iets verandert, waardoor ze de dag erna misschien andere keuzes gaan maken. Verder worden er mooie voorbeelden uit het werkveld gegeven tijdens panelgesprekken, workshops en dance talks. Zo komen grote internationale namen als Laura Dowdall en Vera Rosner langs om best practices te delen. Een prachtige kans om je te laten inspireren, kennis op te doen en kennis over te dragen.”
assenstad drentsnieuws