Nieuwe toekomst voor Landgoed Overcingel in Assen Benjamin Smit

Nieuwe toekomst voor Landgoed Overcingel in Assen

Op dinsdag 9 mei 2023 markeerde Het Drentse Landschap met de onthulling van het bouwbord de start van de restauratie, verduurzaming en herbestemming van Huis Overcingel.

Het huis werd in 1777 gebouwd in opdracht van Johannes van Lier, destijds de ontvanger-generaal van Drenthe. Hij kwam speciaal naar het heden om samen met Sonja van der Meer, directeur van Het Drentse Landschap, middels de onthulling van het bouwbord, de basis voor een nieuwe toekomst voor Huis Overcingel te leggen. Begin 2024 vindt de opening plaats. Na bijna 250 jaar wordt Huis Overcingel dan voor het eerst opengesteld voor publiek.

Landgoed Overcingel
Rijksmonument Landgoed Overcingel ligt als een oase van rust in het drukke centrum van Assen. Een plek waar de tijd stil lijkt te hebben gestaan. In september 2019 hebben de erfgenamen van Henk van Lier Lels het landgoed overgedragen aan Het Drentse Landschap om het landgoed in de geest van de laatste bewoner Henk van Lier Lels te behouden. Het familiearchief is geschonken aan het Drents Archief, waar het op verzoek is in te zien. Bijzonder aan het landgoed is de hoge ensemblewaarde. Alle onderdelen van het landgoed zijn nog aanwezig. Het landhuis met het historische interieur, het koetshuis, de dienst- en tuinmanswoning, de tuinen met tuinornamenten, de parkbossen, de weides en de boomgaard. Het landgoed staat bekend om haar stinzentuin die ieder voorjaar veel bezoekers trekt.

Verleden: Historische avonturen
Op landgoed Overcingel hebben in bijna 250 jaar zo’n zeven generaties van de familie Van Lier(-Lels) gewoond. Hun historische avonturen zijn o.a. te beleven in het Grootste Poppenhuis van Nederland van het Drents Museum en in toenemende mate ook op www.drentslandschap/overcingel.

Heden: Nieuwe verhalen en film
Het Drentse Landschap laat nu het bijzondere gebouw restaureren en verduurzamen zodat het past bij de wensen van deze tijd. Gedurende het restauratieproject zal Het Drentse Landschap de interessante historische verhalen over het landgoed en haar bewoners delen via haar website www.drentslandschap/overcingel en sociale mediakanalen. Het Drents Museum en het Drents Archief werken hieraan mee. Ook ontdekkingen die gedaan worden tijdens de verbouwing zullen worden gedeeld. Bureau Statement zal vanaf de start van de restauratie en verduurzaming een film maken waarvan tussentijds fragmenten worden gedeeld.

Toekomst: herbestemming
Huis Overcingel krijgt een nieuwe bestemming. Er komt een appartement, bed & breakfast en vier stijlkamers voor rondleidingen en kleinschalige bijeenkomsten. Het bouwkundig ontwerp is gemaakt door Holstein Restauratie Architectuur. De restauratie wordt verzorgd door aannemer Jurriëns Noord uit Groningen, onderdeel van Friso Bouwgroep. Eerder verzorgde de aannemer ook de restauratie van Landgoed Oldengearde voor Het Drentse Landschap. De Installateur is Dick Sjabbens in Diever.

Het project wordt mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Assen, het Prins Bernhard Cultuurfonds, Provincie Drenthe, het Regiofonds Groningen Drenthe, het TBI Fundatiefonds, de Nationale Postcodeloterij en Particuliere giften.

Tiplijn