Afvalstoffenheffing in 10 jaar tijd 8% duurder geworden in Drenthe iStock

Afvalstoffenheffing in 10 jaar tijd 8% duurder geworden in Drenthe

Het ophalen en verwerken van afval wordt steeds duurder. In 2023 betalen huishoudens in Drenthe gemiddeld 226,42 euro afvalstoffenheffing.

Dit bedrag ligt zo’n 17 euro hoger dan 10 jaar eerder: een stijging van omgerekend 8%. Vooral in de gemeenten Westerveld en Noordenveld werd de heffing flink duurder. Dit komt naar voren uit het meest recente afvalonderzoek van beslist.nl.

Drentse gemeenten met sterkste stijging
In bijna elke gemeente in Drenthe zijn de kosten voor afvalverwerking gestegen, maar in Westerveld was de grootste toename te zien. In tien jaar tijd zijn inwoners hier 59 euro meer gaan betalen voor de afvalstoffenheffing. De Drentse gemeenten met sterk stijgende kosten voor de afvalstoffenheffing zijn:

1- Westerveld: +59 euro
2- Noordenveld: +55 euro
3- Assen: +42 euro
4- Borger-Odoorn: +29 euro
5- Aa en Hunze: +15 euro

Grote kostenverschillen in Drenthe
Hoeveel afvalstoffenheffing je betaalt, kan sterk afhangen van je woonplaats. In Drenthe lopen de verschillen zelfs op tot 111 euro per huishouden. De voordeligste gemeente is in 2023 Tynaarlo: huishoudens betalen hier gemiddeld 169 euro voor het ophalen en verwerken van huishoudelijk afval. In Coevorden tasten inwoners juist het diepst in de buidel. De afvalstoffenheffing komt hier neer op gemiddeld 280 euro.

Meeste boetes voor huishoudelijk afval in Hoogeveen
Het op de juiste manier inleveren van afval is soms best lastig. Doe je het bewust of onbewust toch fout? Dan kun je hier een boete voor krijgen. Tussen 2012 en 2021 werden zo’n 65.800 ‘afvalboetes’ uitgedeeld in Nederland. Slechts 589 van deze boetes werden uitgeschreven in Drenthe.

In Hoogeveen gingen inwoners het vaakst de mist in. In tien jaar tijd werden hier 159 boetes uitgedeeld voor het verkeerd inleveren van huishoudelijk afval. De gemeente is zelfs goed voor 27% van alle prenten in de provincie. Ook in Assen (140 boetes) en Emmen (87 boetes) werden vaak ‘afvalbekeuringen’ uitgedeeld.

Tiplijn