Lynette Venema (39) en haar man Michiel uit Assen zetten zich in voor mensen die wel een lichtpuntje verdienen. Ze heeft maar liefst 125 duizend volgers op TikTok en is daar bekend onder haar pseudoniem ‘Thania Lawrence’.
Tekst: Wendy Drent
,,Niet dat ik mijn eigen naam niet mooi vind hoor, maar toen ik jonger was en net het internet ontdekte vond ik het niet verstandig om in chatrooms mijn eigen naam te gebruiken. Toen verzon ik deze naam en ik heb ervoor gekozen om deze te blijven gebruiken. Het geeft ook wat meer privacy.”
Geld verstoppen
Twee jaar geleden maakte Lynette een account op TikTok aan om zelf te zien waar haar dochter zoal mee bezig is en enigszins daar controle op te houden. ,,Als kind verstopte ik soms een beetje geld in mijn eigen slaapkamer om dit na een tijdje weer ergens onder of achter vandaan te halen. En dan voelde ik zo’n blijdschap en spanning omdat ik geld had gevonden, ook al had ik het natuurlijk zelf een keer ergens verstopt”, vertelt ze lachend. Dit bracht haar op het idee om via TikTok iets voor kinderen te organiseren waarbij zij ook op een afgesproken plek op zoek moeten gaan naar een paar munten. ,,Zo is het allemaal begonnen.”
Zorg achtergrond
,,Mijn man en ik zijn beiden psychiatrisch verpleegkundigen en hebben elkaar negen jaar geleden op het werk ontmoet. Ik heb ook bij de Voedselbank geholpen en als vrijwilligster bij de Speel-O-Theek in Assen. Drie jaar geleden werd ik helaas afgekeurd. Een val in 2012, waarbij ik een schedelbasisfractuur heb opgelopen met niet-aangeboren hersenletsel tot gevolg, is de oorzaak dat ik uiteindelijk jaren later toch moest stoppen met mijn werk als psychiatrisch verpleegkundige. Het ging niet meer. Ik heb nog steeds 24/7 hoofdpijn en vaak migraine.’’ Toch zit het helpen in haar en de twinkeling in haar ogen laat zien hoeveel voldoening ze krijgt dat ze dit voor mensen kan doen. ,,We willen mensen graag helpen, vervolgen beiden, dat zit in ons maar er zijn natuurlijk grenzen aan gebonden.’’
Lichtpuntjes
Wekelijks versturen zij voedsel-, kleding maar ook verjaardagspakketten naar mensen die het hard nodig hebben. Ze zijn hierbij geheel afhankelijk van het geld of de spullen die via donaties binnenkomen. ,,Twee jaar geleden konden we voor 50 euro nog veel meer spullen in een pakket doen, maar alles is heel duur geworden. De verzendkosten betalen we altijd zelf. Helaas krijgen we geen korting bij Post NL.”
Hoe weet je dan of het pakket ook echt goed terecht komt? ,,We vertrouwen hierbij op ons eigen onderbuikgevoel en gaan ook een gesprek met de mensen aan. Bij twijfel vragen we wel voor een bewijsstuk van bijvoorbeeld een aanmelding bij de voedselbank of iets dergelijks. Vaak schamen mensen zich ook voor hun situatie en vinden zij het al moeilijk genoeg om hulp te vragen. We zijn laagdrempelig benaderbaar via TikTok, Instagram of de website thanialawrence.nl. Ook werken wij samen met Stichting Budgetsupport en de Sociale Winkel in Assen.
‘De Avond van je leven’
Een aantal keer per jaar organiseren zij ‘De Avond van je leven’ en dit doen zij in verschillende steden in Nederland. 15 gezinnen die door financiële of sociale omstandigheden wel een oppepper kunnen gebruiken, worden dan uitgenodigd voor een leuke avond uit. Hulp van (lokale) ondernemers is hierbij onmisbaar. ,,Auto Drenthe Groep heeft ons bij een uitje in Assen bijvoorbeeld ontzettend geholpen en ervoor gezorgd dat alle mensen werden opgehaald en zelfs weer thuisgebracht.’’
De tas van de klas
Ondanks de drukte die een gezin met vijf kinderen óók nog met zich meebrengt, zitten zij allesbehalve stil. Een nieuw project is: ‘De tas van de klas’. Ze gaan hierbij samen op scholen voorlichting geven over dak-en thuislozen. ,,Iedere klas krijgt dan een rugzak en alle leerlingen samen zijn dan verantwoordelijk om daar spullen voor te verzamelen. De klas krijgt een lijstje met spullen die nodig zijn, denk hierbij aan tandpasta, douchegel, ondergoed etc.”
Sinterklaas en Kerst
Uit onderzoek van het Centraal Bureau voor Statistiek blijkt (bron: cbs) dat in 2020 ruim 221.000 kinderen tot 18 jaar deel uitmaakten van een gezin met een inkomen onder de lage-inkomensgrens. ,,Op het Sinterklaasjournaal horen de kinderen verhalen over pakhuizen vol cadeautjes, de speelgoedboeken liggen in de winkels en ook op school wordt aandacht besteed aan de komst van de goedheiligman. Echter is voor veel kinderen in Nederland, die opgroeien in armoede, een cadeautje helemaal niet vanzelfsprekend. Daarom zamelen wij ieder jaar geld en cadeautjes in om een handje te helpen.’’
Zelf armoede gekend
,,Waarom ik dit graag voor mensen wil doen? Ik heb zelf armoede gekend en schulden gehad. Een arbeidsconflict leidde een ruime tijd geleden tot achterstallig loon met als gevolg dat ik mijn rekeningen niet meer kon betalen en brieven van deurwaarders kreeg. Je kunt zonder dat je hier zelf schuld aan bent in een situatie belanden waarbij je schulden krijgt en in de problemen komt. We willen er juist voor de groep zijn die tussen wal en schip valt. Ook zien wij dat steeds meer werkenden in de problemen komen.”
Alleen een pakket is toch niet voldoende? Hoe ziet de hulpverlening op de lange termijn eruit? ,,Klopt, dat is ook niet genoeg. We proberen mensen ook in contact te brengen met andere organisaties zodat ze hulp krijgen die nodig is. Niet iedereen weet welke wegen ze moeten belanden om zaken te regelen.’’
Donaties zijn meer dan welkom!
,,Voor alles wat we doen zijn we zoals gezegd geheel afhankelijk van donaties. Dat kan heel gemakkelijk via onze ‘doneer knop’ op de website. Het zou ook fijn zijn als ondernemers die dit lezen misschien hun locatie (met korting) ter beschikking willen stellen voor een etentje of activiteit. Iedere euro is zeer welkom. Alle beetjes helpen écht. Wie goed doet, goed ontmoet.”
Tijd om verder te gaan met de dozen die alweer op tafel klaar staan. Luiers, schoenen, ondergoed, persoonlijke verzorgingsproducten, voedsel en zelfs spelletjes vinden binnenkort hun weg naar weer iemand die het zeer waarschijnlijk ontzettend zal waarderen.
Wil jij een steentje bijdragen aan het project van Thania Lawrence? Alle informatie om te doneren is te vinden op de website thanialawrence.nl/doneren.
assenstad drentsnieuws