Assen stelt subsidie beschikbaar om uw omgeving klimaatbestendig te maken

Assen stelt subsidie beschikbaar om uw omgeving klimaatbestendig te maken

Het huidige klimaat vraagt om actie. Steeds vaker hebben we hevige regenbuien en warme, droge periodes. In steden is veel bebouwing en in zo’n omgeving kan regenwater nauwelijks wegzakken in de grond en blijft warmte lang hangen. De gemeente draagt een steentje bij door te vergroenen. Bij aanpassingen aan straten wordt bijvoorbeeld rekening gehouden met wateroverlast door middel van verkeersdrempels en opvang van regenwater. Assen helpt u daarnaast graag om zelf actie te ondernemen.

Al enige tijd hebben ze daarom drie subsidies die hieraan bij kunnen dragen. De aanvraagtermijn voor deze subsidies sluit 1 maart. Ze bieden subsidies aan voor een regenton of regenwaterschutting, het aanleggen van een groen dak en het afkoppelen van de regenpijp van het gemengde rioolstelsel.

Regenton of waterschutting
Met een regenton of regenwaterschutting in uw tuin voorkomt u wateroverlast. Het helpt om het riool te ontlasten waardoor er minder kans op wateroverlast bestaat. Bovendien kunt u het water in de regenton goed gebruiken om planten of uw tuin water te geven. U bespaart daarmee op de waterrekening. Kies een regenton in de geschikte vorm, soort en maat. Vul het formulier op deze pagina in en krijg in de winkel 25 euro korting op de aanschaf. U kunt het formulier ook ophalen bij het Duurzaamheidscentrum.

Groene daken
Een groen dak is een goede mogelijkheid om uw omgeving klimaatbestendig te maken. Op een groen dak groeien planten en dat is goed voor uw huis en de omgeving. Het houdt uw huis koel in de zomer en warm in de winter. Daarnaast verbetert het de luchtkwaliteit en zorgt het ervoor dat afvoer van regenwater geleidelijk verloopt. Een groen dak kunt u goed combineren met zonnepanelen. Voor de aanvraag hebt u een offerte van een hovenier of dakspecialist nodig. De voorwaarden en het aanvraagformulier vindt u op deze pagina.

Afkoppelen regenwater
Het afkoppelen van de regenpijp zorgt dat regenwater niet meer het riool in stroomt, maar in uw tuin of in de bodem. Het rioolstelsel kan hierdoor beter tegen zware regenbuien en schoon regenwater hoeft niet onnodig gezuiverd te worden. Er zijn veel verschillende manieren om regenwater af te voeren en op te vangen. Dit kan makkelijk of moeilijk zijn, goedkoop of duur. Bijvoorbeeld door regenwater via een beplante greppel af te voeren of in een vijver te laten stromen. Meer informatie en voorwaarden vindt u op deze pagina.

Meer informatie
De subsidies voor deze maatregelen zijn tot 1 maart 2023 aan te vragen. Wilt u hier meer over weten? Kijk dan op deze pagina over klimaatbestendige subsidies of neem contact met de gemeente op. Ze denken graag met u mee. Liever meteen zelf aan de slag? Op de website van het Duurzaamheidscentrum krijgt u uitleg wat u zelf kunt doen op het gebied van duurzaamheid in en rondom uw woning. Ga daarvoor naar de website van het Duurzaamheidscentrum.

Tiplijn