Assen Centraal op werkbezoek bij Thorbecke Academie

Assen Centraal op werkbezoek bij Thorbecke Academie

Op woensdag 25 januari ging een groep vertegenwoordigers van de lokale partij ASSEN CENTRAAL op werkbezoek bij de Thorbecke Academie in Assen.

De Thorbecke Academie is onderdeel van NHL Stenden en sinds ongeveer een jaar gevestigd in Assen in het voormalig postkantoor aan de Zuidersingel. Er worden vier opleidingen aangeboden: Integrale Veiligheidskunde, HBO-rechten, European Studies en Bestuurskunde-Overheidsmanagement. Ook zijn er verschillende opleidingen op het gebied van cybersecurity wat gaat over hoe overheden veilig online kunnen werken. De academie staat in bestuurlijke kringen hoog aangeschreven en wordt landelijk gezien als hét instituut voor overheidsmanagement. Ook is er een actieve studievereniging Trias Politica waarvan studenten aanwezig waren bij dit werkbezoek.

Grote meerwaarde voor de stad
Met de vertegenwoordigers van ASSEN CENTRAAL is uitvoerig gesproken over de meerwaarde van deze academie voor een stad als Assen. Naast dat de opleidingen goed aansluiten bij de werkgelegenheid in de stad met rijksdiensten, provincie en gemeente, is er ook sprake van positief effect op de levendigheid in de stad door de toenemende aanwezigheid van – ook internationale - studenten. Naast de Hanze Institute of Technology (HIT) en een deeltijd-PABO hebben we in Assen nu ook de Thorbecke Academie waarmee Assen als studiestad steeds meer en beter op de kaart komt te staan.

Aansluiten bij ontwikkelingen in Assen
Ook zijn er mogelijkheden de studenten met praktijkopdrachten aan te laten sluiten op de ontwikkelingen in Assen door bijvoorbeeld onderzoek te laten doen naar de (privacy-)effecten van camera’s in de stad of wat de gemeente nog beter zou kunnen doen op het gebied van digitale communicatie met burgers. Ook kan samen worden samengewerkt met de TT-organisatie wat als grootste publieksevenement vele veiligheidsaspecten kent. Ook is gesproken over het toenemend gebruik van e-health in de zorg, zoals monitoring op afstand met wearable devices of consulten via beeldbellen met patienten, waaraan vele security-aspecten – zoals ‘wat gebeurt er met mijn gegevens’ - aan is verbonden. Hierin kunnen studenten ook een rol spelen met studieopdrachten en onderzoek. Deze kunnen niet alleen bij de overheid, maar ook in bedrijfsleven worden uitgevoerd. Tenslotte is de wens van de Thorbecke Academie besproken tot de ontwikkeling van een crisissimulatieruimte in Assen om studenten te kunnen laten oefenen en trainen in het nemen van besluiten onder druk tijdens complexe crisissituaties waarbij mogelijkheden en kansen voor samenwerking met defensie op het huidige kazerneterrein worden gezien.

Onder de indruk
De vertegenwoordigers van ASSEN CENTRAAL waren onder indruk van wat er allemaal wordt aangeboden binnen de Thorbecke Academie. Ook zagen ze verbindingsmogelijkheden met de ontwikkelingen in de stad die ze graag meenemen naar de Asser Gemeenteraad en onder de aandacht brengen bij het college van B&W.

Tiplijn