‘Assen vanaf grote hoogte’ getoond tijdens bijzondere middag bij Asser Historische Vereniging AHV

‘Assen vanaf grote hoogte’ getoond tijdens bijzondere middag bij Asser Historische Vereniging

Uit de duizenden foto’s die de Asser Historische Vereniging heeft, zijn de mooiste exemplaren gezocht die Assen eens van een andere kant laten zien: van boven. Foto’s vanuit vliegtuigen of vanaf hoge gebouwen geven een heel andere kijk op de stad. De verzameling foto’s ‘Assen vanaf grote hoogte’ wordt getoond tijdens een bijzondere middag bij de Asser Historische Vereniging (AHV) op vrijdag 3 februari.

De presentatie van deze foto’s maakt deel uit van de serie ‘vrijdagmiddagen bij de AHV’. Belangstellenden, ook mensen die geen lid zijn van de AHV, zijn op 3 februari om 14.00 uur van harte welkom in het kantoor van de vereniging aan de Vaart Zuidzijde 71.

Al in de eerste helft van de vorige eeuw zijn er luchtfoto’s gemaakt van Assen. Niet alleen commerciële, maar in 1939 ook door de overheid: toen werden alle belangrijke militaire objecten gefotografeerd. Daarbij was ook de kazerne in Assen. In 1944 fotografeerde de Royal Air Force allerlei door de Duitsers aangelegde verdedigingswerken, waaronder de tankgrachten en loopgraven rondom Assen.

In later jaren klommen enthousiaste fotografen op hoge flat- en kantoorgebouwen of gingen met een rondvlucht boven Assen mee. Alles bij elkaar geeft dit een interessante kijk op Assen.

Elke eerste vrijdagmiddag van de maand, met uitzondering van januari en augustus, organiseert de Asser Historische Vereniging iets bijzonders. Het kantoor van de AHV is gevestigd op de begane grond van Vaart Zuidzijde 71 en is eenvoudig te bereiken via de Kerkhofslaan. Inrijden kan vanaf de Vaart Zuidzijde tussen de Aubussonhal en café De Pelikaan. Vlak voordat de Kerkhofslaan een fietspad wordt, is links de ingang van de parkeerplaats achter het kantoor. De voordeur bevindt zich aan de zijkant van het gebouw.

De Asser Historische Vereniging wordt draaiende gehouden door tientallen vrijwilligers: stadsgidsen, fotografen, kantoor- en archiefmedewerkers, filmers, ict’ers. Het bekendste onderdeel is vermoedelijk het Asser Historisch Tijdschrift, samengesteld door vrijwillige redactieleden, dat vier keer per jaar uitkomt.

Tiplijn