Tijdelijke crisisnoodopvang asielzoekers aan de Graswijk in Assen wordt verlengd

Tijdelijke crisisnoodopvang asielzoekers aan de Graswijk in Assen wordt verlengd

De crisisnoodopvang voor asielzoekers aan de Graswijk in Assen blijft open tot in ieder geval 1 april 2023. Het college van B&W heeft ingestemd met deze verlenging. Op deze locatie worden sinds 1 oktober maximaal 50 asielzoekers opgevangen, voor wie in Ter Apel geen plaats is.

Crisisnoodopvang in Drenthe
Om de druk op het opvangcentrum in Ter Apel te verlichten, vroeg het Kabinet afgelopen september aan de veiligheidsregio’s om extra opvangplekken voor asielzoekers te realiseren voor een periode tot 1 januari 2023. De Drentse gemeenten hebben destijds met elkaar afgesproken dat zij samen 450 plekken voor de crisisnoodopvang voor hun rekening zouden nemen. Sinds 1 oktober 2022 biedt de gemeente Assen crisisnoodopvang aan maximaal 50 asielzoekers in een voormalige zorgboerderij aan de Graswijk in Assen.

Doorstroom asielzoekers nog altijd onder grote druk
Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) laat weten dat er op 1 januari 2023 nog zeer zeker een tekort aan opvangplekken zal zijn. Het Veiligheidsberaad heeft ingestemd met het transitieplan dat recent is opgesteld door het Rijk en afgesproken waar mogelijk de crisisnoodopvanglocaties open te houden tot in ieder geval 1 april 2023.

Verlenging Graswijk tot 1 april 2023
Het college blijft zijn verantwoordelijkheid in de huidige asielcrisis nemen. Dat betekent dat besloten is de opvang die de afgelopen periode is geboden in de woonboerderij aan de Graswijk in Assen voort te zetten tot in ieder geval 1 april 2023. Hierbij wordt de capaciteit van 50 opvangplekken aangehouden. Omwonenden zijn via een brief geïnformeerd over deze verlenging.

Tiplijn