Sloop 102 woningen in 'spookwijk' Lariks gestart Erik Smit

Sloop 102 woningen in 'spookwijk' Lariks gestart

Vandaag is er gestart met de sloop van 102 eengezinswoningen en 72 garageboxen aan de Aar, Delft en Stroom. De werkzaamheden worden uitgevoerd door sloopcombinatie Bork-Revoort en zijn naar verwachting afgerond in mei 2023.

Twee grijpers zijn vanochtend begonnen om de eerste huizen tegen de vlakte te halen. Veel buurtbewoners keken naar dit moment uit, want de leegstaande woningen waren voor hen een doorn in het oog.

Waarom slopen
Actium deed onderzoek naar de staat van de woningen aan de Aar, Delft en Stroom. Onderzocht werd hoe de woningen weer helemaal konden voldoen aan de eisen van deze tijd. Daarnaast is het energiezuinig maken een belangrijke voorwaarde. Op basis van dit onderzoek en signalen uit de buurt heeft Actium de keuze gemaakt om de woningen te slopen en te vervangen door nieuwbouw. Na de sloop en tot de nieuwbouw start, is het terrein een grasveld.

Nieuwbouwplannen in ontwikkeling
De gemeente en Actium maken onder de vlag van Mijn Buurt Assen samen plannen voor de herinrichting van deze locatie. De uitwerking hiervan vraagt tijd. Beide partijen willen dat het woonprogramma en de woonomgeving passen bij de behoefte voor (toekomstige) bewoners van de Lariks en de stad Assen als geheel.

Keuzes maken type woningen
Er is een tekort aan sociale huurwoningen en aan (betaalbare) koopwoningen. Dat betekent voor de partners keuzes maken, bijvoorbeeld tussen het aantal woningen en het type woningen. En ook tussen de verhouding van het aantal te bouwen koopwoningen, sociale huurwoningen en middenhuurwoningen. Middenhuurwoningen zijn woningen voor huishoudens die (nog) niet willen of kunnen kopen of niet terechtkunnen in het sociale segment of vrijesectorsegment.

Tiplijn