Lunchlezing “Tegen prijzen die u zullen aanstaan!” bij Warenhuis Vanderveen Asser Historische Vereniging, collectie Hummel

Lunchlezing “Tegen prijzen die u zullen aanstaan!” bij Warenhuis Vanderveen

Een Kadetje Cultuur met aandacht voor winkelen in Assen door de jaren heen door Kitty Janssen, erelid van de Asser Historische Vereniging. Van de kleine huiskamerzaakjes tot de warenhuizen, van de toonbank tot de zelfbediening, van de eenmanszaak tot de grote winkelketens.

Winkelen begint in de loop van de negentiende eeuw. Voor die tijd komen de marskramers en neringdoenden zoals bakkers en melkboeren bij de mensen aan huis. Langzamerhand ontstaat via een hoekje in een huiskamer een grotere winkelruimte, waar mensen heen kunnen gaan. En wie kent nog de kruidenier, met schappen vol waren die in een zak of blik geschept kunnen worden? De zelfbedieningswinkels komen in Assen pas ná de Tweede Wereldoorlog.

In Assen is het veranderende winkelen goed te volgen aan de hand van de opbouw van het centrum. Eerst zijn de Brink, de Kruisstraat en de Marktstraat de belangrijkste straten van het kleine plaatsje. Van die drie straten naar het huidige winkelcentrum én de winkelcentra in de diverse wijken is een grote stap. Tijdens het Kadetje Cultuur wordt die grote stap met kleine pasjes gevolgd en tonen veel foto’s het Assen van toen en het Assen van nu.  

Het Kadetje Cultuur is op zaterdag 22 oktober 2022, van 12:00-14:00 uur. Voor het Kadetje Cultuur is reserveren noodzakelijk. Dat kan door te mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of door langs te gaan bij Kunstplaza Schurer. De lunchlezing vindt plaats in de Buningzaal, op de hoogste etage van Warenhuis Vanderveen Assen.

Tiplijn