Het College van Burgemeester en wethouders heeft kennisgenomen van de Bedrijven Investeringszone (BIZ)-verordening Binnenstad Assen en aan de gemeenteraad aangeboden. De BIZ is een initiatief van Binnenstadsorganisatie Vaart in Assen (ViA). ViA heeft met haar achterbannen de afgelopen maanden gewerkt aan het opstellen van een BIZ-plan voor de binnenstad. Het plan beschrijft wat de ondernemers en eigenaren de komende vijf jaar als ambitie zien en wat er gedaan moet worden om deze ambities te realiseren. En belangrijk, wat de kosten hiervan zijn. Het BIZ-plan wordt namelijk door de ondernemers en vastgoedeigenaren zelf gefinancierd.
Na de behandeling van de verordening door de gemeenteraad en nadat deze is vastgesteld, kunnen ondernemers en vastgoedeigenaren zelf aangeven of zij voor of tegen het initiatief van een BIZ zijn. Deze individuele stemming vindt plaats in januari. Bij voldoende steun, wordt de verordening van kracht en kan het BIZ-plan uitgevoerd worden.
Sterker en aantrekkelijker
Wethouder Economische Zaken Bert Jan Ten Oever is enthousiast over het initiatief: “Prima dat ondernemers en eigenaren zelf het initiatief nemen om dit plan op te stellen. Dat maakt de binnenstad nog sterker en aantrekkelijker. Als gemeente hebben we een stevige financiële bijdrage geleverd aan de startjaren van Vaart in Assen als binnenstadsorganisatie. We zien nu dat dat tot een goede beweging heeft geleid. Er is een basis voor de ondernemers en eigenaren om meer zelf het initiatief te nemen en dit ook voor een deel zelf te financieren. Als gemeente blijven we natuurlijk betrokken bij de binnenstad de komende jaren en blijven we ook financieel bijdragen aan een sterke binnenstad.”
Structurele oplossing
Arjan van Bekkum, voorzitter van Vaart in Assen over de BIZ: “De BIZ is een middel om collectieve doelen in de binnenstad ook collectief te financieren. Als de stemming in januari positief is, gaan alle ondernemers en eigenaren meebetalen. Met een BIZ hebben we een structurele oplossing om ook structureel aan onze ambities te werken en zijn we minder afhankelijk van overheidsgeld. We zijn denk ik goed op weg met de aanpak van de binnenstad, maar zijn er nog niet. Covid, inflatie, een energiecrisis en een historisch laag consumentenvertrouwen zorgen voor lastige omstandigheden.”
Kjeld Vosjan, werkzaam als binnenstadsregisseur voor Vaart in Assen vult aan: “Met de inleg van de ondernemers en eigenaren via de BIZ zijn we in staat om meer cofinanciering aan te trekken voor de binnenstad. Dan kunnen we zaken zoals campagnes rondom grote exposities in het Drents Museum en de sfeerverlichting continueren. Dit draagt dan weer bij aan het aantal bezoekers en de waardering van deze bezoekers voor de binnenstad.
We gaan de komende maanden met een groep ambassadeurs bij zoveel mogelijk ondernemers en eigenaren langs om de meerwaarde van een BIZ toe te lichten. Hoe werkt een BIZ, wat gaan we doen en wat gaat dat mij als ondernemer en/of eigenaar kosten? En dan is het laatste woord uiteindelijk aan de ondernemers en eigenaren zelf; zij mogen voor of tegen de BIZ stemmen.”
De BIZ-verordening wordt 17 november consulterend door de raad besproken. Op 24 november is de besluitvormende vergadering over dit onderwerp. Ondernemers en eigenaren kunnen hun stem uitbrengen tussen 11 januari en 1 februari 2023.
assenstad drentsnieuws