Vanaf vandaag tot en met 26 maart volgend jaar toont het Drents Museum werk op papier van de wereldberoemde Duitse schilder Neo Rauch, dat niet eerder in Nederland is getoond en ook nog maar zeer zelden daarbuiten.
De tentoonstelling omvat maar liefst 100 werken op papier, die een intiemere blik op het werkproces van de Meistermaler bieden. Het gaat om bijzonder kleiner werk, zoals litho’s, potlood-, pen- en viltstifttekeningen en zeer grote kleurrijke voorstellingen in olieverf op papier. De tentoonstelling Neo Rauch - Wegzehr Werken op papier is te zien in de Abdijkerk van het Drents Museum.
Werken op papier
Neo Rauch (1960) wordt gerekend tot de meest toonaangevende kunstenaars van dit moment. In zijn werk combineert Rauch op een unieke manier een bewogen persoonlijke en politieke geschiedenis. Voor Rauch is het werken op papier een verfrissende afwisseling. Zo tekent hij niet alleen, maar schildert hij ook in zeer grote formaten op papier. ‘Dat is een veel vrijer, veel soepeler glijden van het penseel dan op de textuur van het doek’, aldus Rauch. ‘En ik kan er ook veel gemakkelijker in corrigeren, gewoon met een doek de verf weer wegpoetsen.’
Leipziger Hochschule für Grafik und Buchkunst
Zijn vader, Hanno Rauch, studeerde aan de Hochschule für Grafik und Buchkunst in Leipzig. Ook moeder Helga was daar na haar artistieke vooropleiding in Dresden al aangenomen. Vijf weken na de geboorte van Rauch kwamen zijn ouders om het leven bij een frontale botsing tussen twee treinen in Leipzig. Na hun dood groeide Neo Rauch op bij zijn grootouders in Aschersleben in het huidige Saksen-Anhalt, op dat moment net als Leipzig onderdeel van de DDR. Rauch studeerde aan dezelfde kunstacademie als zijn ouders, werd meesterstudent onder de befaamde schilder Arno Rink en gaf daar later zelf les.
Schepping parallel universum
Rauchs kleurrijke schilderijen en tekeningen voelen aan als een droomwereld die geleidelijk verontrusting teweegbrengt. Zoals elk kind, begon hij al vroeg met tekenen. Neo Rauch: ‘Ik schiep hele werelden op papier, waarin ik mijn fantasie de vrije loop liet. En nog steeds streef ik naar de schepping van een parallel universum waarin ik ook mijn figuren een heilzame verstilling kan bezorgen. Het is een soort quarantainestation of kuur tegen de opdringerigheid en weerzinwekkendheid van de realiteit. Maar die is als het ware op de achtergrond wel dreigend aanwezig, op de achtergrond van de voorstelling voelbaar.’
Serie Neue Leipziger Schule
Al in 2009 toonde het Drents Museum werk van Rauch in de spraakmakende tentoonstelling Realisme uit Leipzig. Drie generaties Leipziger Schule. De schilder was toen met zes grote werken uit de periode 1987-2006 vertegenwoordigd. Meer dan een decennium later is het tijd voor een solotentoonstelling met zijn werk op papier als het hoofdonderwerp. De tentoonstelling is er één in een reeks over schilders van de Neue Leipziger Schule die het Drents Museum de afgelopen jaren heeft getoond. Onder meer Rosa Loy, David Schnell, Matthias Weischer en Kristina Schuldt gingen hem voor. Neo Rauch wordt gezien als grondlegger van de Neue Leipziger Schule.
assenstad drentsnieuws