Wensen van bewoners en cliënten bij Vanboeijen in vervulling tijdens de Boeijende Wensenweek

Wensen van bewoners en cliënten bij Vanboeijen in vervulling tijdens de Boeijende Wensenweek

Van maandag 19 september tot en met zaterdag 1 oktober werden de bewoners en cliënten bij Vanboeijen verblijd tijdens maar liefst twee feestelijke weken waarin meerdere wensen in vervulling zijn gegaan. De wensen werden persoonlijk overhandigd tijdens diverse theatervoorstellingen Vanboeijen organiseerde deze bijzondere week in samenwerking met de Stichting Vrienden van Vanboeijen. De Stichting Vrienden van Vanboeijen maakt het mogelijk wensen in vervulling te laten gaan die uit het reguliere zorgbudget niet mogelijk zijn. Dit jaar werd de Boeijende Wensenweek voor de negende keer georganiseerd.

Tijdens de Boeijende Wensenweek van dit jaar werden er twee verschillende voorstellingen opgevoerd, op meerdere dagen. Een belevingstheater en een interactieve muziekvoorstelling. Het belevingstheater was een kleinschalige voorstelling waarin de bewoners en cliënten werden meegenomen in het verhaal van Willem van Oranje en Mata Hari, de beroemde danseres. Willem is trots, groots, stoer en sterk. En Mata Hari is een ondeugende vrouw, ze verleidt en is romantisch. Deze werelden botsen, tot ze een gezamenlijke passie ontdekken: muziek en ritme. Zo vonden ze elkaar. Het stuk werd goed opgebouwd en ging van groots naar klein en weer terug.

Vanaf het moment dat de bewoners en cliënten de trommels hoorden, waren ze gefocust op het stuk. En tijdens de voorstelling was er veel interactie met de bewoners en cliënten. Ze mochten marcheren met Willem van Oranje, zijn harnas vasthouden en trommelen. Een van de bewoners verstond masseren in plaats van marcheren, en deze verbastering vonden de spelers zo leuk dat deze in alle voorstellingen is gebruikt. Ook werd er gedanst met Mata Hari en mochten bewoners en cliënten de sluiers uit haar bekende sluierdans voelen. “Ik vond het dansen leuk!” riep een bewoner vol enthousiasme. De zintuigen werden tijdens de voorstelling geprikkeld door een combinatie van geluid, tast en beleving.
Ook begeleiders waren aangenaam verrast. Het kleinschalige paste goed bij de doelgroep en het was mooi om te zien wat voor reacties de voorstelling opriep. Soms was dit een grote reactie, en soms juist klein. Bijvoorbeeld een glimlach. Bewoners en cliënten kropen uit hun schulp en de meesten deden actief mee met de activiteiten tijdens de voorstelling.

De interactieve muziekvoorstelling was geschikt voor zo’n honderd bezoekers. In deze voorstelling nam Josien iedereen mee in een interactieve voorstelling waarin de bewoners en cliënten via spelletjes punten konden verdienen. Er werd gedanst, gelachen – het was echt een feestje. Deze voorstelling had een iets hoger tempo dan het belevingstheater. Er was wat meer actie, drukte en muziek. Bewoners en cliënten konden voor de voorstelling een filmpje of foto insturen. Deze beelden werden tijdens de voorstelling gebruikt. Deze bewoners en cliënten mochten op het podium komen en meedoen met de show. Dat vonden ze heel bijzonder. Na afloop draaide een dj muziek waarbij veel bewoners en cliënten nog de dansvloer opgingen.

Tijdens de Boeijende Wensenweek 2022 zijn er maar liefst dertig wensen in vervulling gegaan. Denk hierbij aan snoezelmateriaal, een muziekinstrument voor buiten, een trampoline, een tovertafel, een duofiets, puzzels, een cheque voor een muurschildering, een kweekkastje en moestuinset, een schommelbank en nog veel meer moois.

Tiplijn