Expositie ‘In de kleerkast’ bij Asser Historische Vereniging

Expositie ‘In de kleerkast’ bij Asser Historische Vereniging

Het begon met oude, houten kleerhangers van bedrijven uit Assen. Daaruit ontstond het idee om een tentoonstelling te maken met foto’s van die vroegere kledingwinkels uit de stad. Op vrijdag 7 oktober wordt bij de Asser Historische Vereniging (AHV) de expositie ‘In de kleerkast’ geopend. Dit is het startsein voor een nieuwe serie bijzondere ‘vrijdagmiddagen bij de AHV’, die door de pandemie noodgedwongen langere tijd niet zijn gehouden.

Deze eerste nieuwe ‘vrijdagmiddag bij de AHV’ begint op 7 oktober om 14.00 uur in het kantoor aan de Vaart Zuidzijde 71. Eerst wordt met veel foto’s een beeld gegeven van de kledingwinkels in Assen vanaf ongeveer 1900 tot 1970. Na deze presentatie wordt de tentoonstelling ‘In de kleerkast’ geopend. Aan de houten kleerhangers zijn foto’s en advertenties van de betreffende zaken bevestigd. Een compleet overzicht geven is ondoenlijk, maar met elkaar geven de foto’s en informatie een mooi beeld waar Assenaren in eerdere jaren hun kleding konden kopen.

Elke eerste vrijdagmiddag van de maand, met uitzondering van januari en augustus, organiseert de Asser Historische Vereniging iets bijzonders. Op 4 november komt de Brandweer van Assen aan bod in een interessante film en op 2 december wordt aandacht besteed aan de nagelaten herinneringen van de Joodse jongen Benno ter Berg (1924-1942), die opgroeide in de Burgemeester Jollesstraat.

Na de opening is de tentoonstelling ‘In de kleerkast’ nog tot en met 27 januari te bekijken tijdens de openingstijden van de AHV: woensdagen van 10.00 tot 12.00 en van 13.00 tot 16.00 uur en vrijdagen van 13.30 tot 16.00 uur (met uitzondering van de Kerstvakantie).

Het kantoor van de Asser Historische Vereniging is gevestigd op de begane grond van Vaart Zuidzijde 71 en is eenvoudig te bereiken via de Kerkhofslaan. Inrijden kan vanaf de Vaart Zuidzijde tussen de Aubussonhal en café De Pelikaan. Vlak voordat de Kerkhofslaan een fietspad wordt, is links de ingang van de parkeerplaats achter het kantoor. De voordeur bevindt zich aan de zijkant van het gebouw.

De Asser Historische Vereniging wordt draaiende gehouden door tientallen vrijwilligers: stadsgidsen, fotografen, kantoor- en archiefmedewerkers, filmers, ict’ers. Het bekendste onderdeel is vermoedelijk het Asser Historisch Tijdschrift, samengesteld door vrijwillige redactieleden, dat vier keer per jaar uitkomt.

Tiplijn