Nu te zien bij Warenhuis Vanderveen Assen: blikken uit de collectie van het Drents Museum

Nu te zien bij Warenhuis Vanderveen Assen: blikken uit de collectie van het Drents Museum

Tot en met 31 oktober is er bij Warenhuis Vanderveen een verzameling blikken verpakkingen te zien die afkomstig zijn uit de collectie van het Drents Museum. Het Drents Museum bezit een fraaie collectie verpakkingsblikken en blikjes, uit de tijd dat nog niet voor (bijna) alles plastic werd gebruikt. Een aantal pareltjes zijn nu in het warenhuis te zien.

De voor velen herkenbare blikken zijn voor het winkelende publiek te zien in speciale vitrines bij de ingang van het warenhuis aan de Kruisstraat. In deze vitrines is een selectie te zien van blikken en blikjes in allerlei groottes en voor allerlei producten, daterend vanaf de periode rond 1900 tot aan de jaren ’60 van de vorige eeuw. Heel bijzonder is het veelhoekige blik dat de beroemde kunstenaar Maurits Escher in 1963 ontwierp ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan van de Verenigde Blikfabrieken, destijds de belangrijkste blikfabriek.

Blikken zijn inmiddels een geliefd verzamelobject geworden. De blikken verpakkingen zijn fraaie vormen van reclame-uitingen, om de naamsbekendheid van het product bij de consument te vergroten en om het merk van andere te onderscheiden. Blikken vertellen de geschiedenis van de industrialisatie en laten de ontwikkeling van de reclame zien.

Tiplijn