Koninklijke onderscheiding voor de heer Matien uit Assen

Koninklijke onderscheiding voor de heer Matien uit Assen

Burgemeester Marco Out reikte vanochtend een koninklijke onderscheiding uit aan de heer Roelof Matien uit Assen. Hij is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. De uitreiking vond vanochtend plaats op het Hijkerveld. Daar is vandaag de onthulling van een infopaneel dat de bezoeker informeert over historische en archeologische sporen in het landschap.

De heer Matien zet zich onder andere voor Het Drentse Landschap al tientallen jaren in voor het behoud van het cultureel erfgoed in Drenthe. Hij heeft een fascinatie voor de bodem, voor verborgen schatten uit het verleden, schatten die het waard zijn om weer zichtbaar te maken. Zo spande hij zich na de ontdekking van een oude veenbrug in Smilde in om deze weer in oude luister te herstellen en te reconstrueren. Zijn passie voor de ondergrond heeft ook tot andere zichtbare resultaten geleid. Zo heeft hij zich in het bijzonder ingezet voor het weer zichtbaar maken van een onderduikershol in Oranje. Met als ambitie dat het geschiedkundig correct in ere hersteld moest worden. Het resultaat is een tastbaar monument als eerbetoon aan de gravers van het onderduikershol en de zeven mannen die er hun toevlucht namen om de Arbeitseinsatz in de Tweede Wereldoorlog te ontduiken.

Het is ook de verdienste van de heer Matien geweest dat een groot raatakkergebied bij het Hijkerveld is ontdekt. Raatakkers zijn overblijfselen van prehistorische akkers. Deskundigen beoordelen zijn ontdekking als uitzonderlijk. Daarnaast ontdekte de heer Matien een grafheuvel en karrensporen in de omgeving van herinneringscentrum Westerbork. Daarbij maakte hij gebruik van de jongste hoogtekaarten technieken.

Tiplijn