Budget Support Assen luidt de noodklok: ''mogelijk moeten we sluiten''

Budget Support Assen luidt de noodklok: ''mogelijk moeten we sluiten''

Met bijna 800 ingeschreven cliënten, 15 vrijwilligers met afstand tot de arbeidsmarkt, 6 opleidingsplaatsen voor Social Work stagiaires, begeleidingstrajecten in samenwerking met reclassering, het Noodhulpfonds en uiteraard de welbekende Sinterklaas & Kerstpakkettenactie, is de Stichting Budget Support sinds 2003 een onmisbaar onderdeel van de Asser samenleving gebleken. Maar daar dreigt een einde aan te komen.

De afgelopen jaren hebben de medewerkers zich geheel vrijwillig ingezet. Hierbij hebben ze weinig tot geen financiële steun gekregen van de gemeente of andere fondsen. De werkzaamheden waren uitsluitend mogelijk door donaties van particulieren, ondernemers en kerkelijke instellingen. Het is een uniek noaber initiatief waarbij met weinig financiële middelen grootste resultaten kunnen worden bereikt door de enorme draagkracht en ondersteuning vanuit de Asser samenleving.

De laatste jaren is er in het aantal cliënten een enorme toename geweest. Van 78 cliënten in 2018 staan er nu 800 cliënten ingeschreven, en wordt er daarnaast ondersteuning geboden aan bewoners van zorginstellingen. Voor voorzitter Anneke Bakker en coördinator Tirza van Brakel zijn de vrijwillige werkzaamheden ondertussen meer dan een fulltime baan geworden.

Anneke: “We willen klaarstaan voor onze stadsgenoten. Het aantal inschrijvingen van mensen in financiële moeilijkheden neemt enorm toe, ook de noodhulp voor mensen die tussen wal en schip vallen bij de officiële instanties zijn (in ernst) zeer toegenomen. We treffen schrijnende situaties aan waar mensen helemaal klem zitten in een niet functionerend systeem. We zien vaak dat de professionals overleggen, wij springen dan meteen op een situatie in en bieden praktische en financiële hulp. Deze hulp bekostigen we vanuit de stichting."

Naast alle hulp die ze bieden, biedt de ruimte waar ze zitten ook problemen. Tirza: "Naast de tijd en energie die dit kost, zijn de werkzaamheden in ons huidige pand niet meer te bolwerken. Niet qua opslag, niet qua sorteerruimte en niet qua acceptabele omstandigheden voor cliënten en vrijwilligers. We zijn gevestigd in een afgeschreven pand van de gemeente Assen. Dit pand zit vol asbest en is niet zonder reden afgeschreven. Ook qua brandveiligheid voor onze cliënten en vrijwilligers is het niet meer acceptabel. De oppervlakte is veel te klein voor het toegenomen aantal mensen. We moeten desondanks gemeentelijke belastingen betalen en hebben vanuit gemeente Assen de opdracht gekregen om dit pand te gaan verduurzamen. Dit is voor ons onhaalbaar."

Anneke; "Hoewel er vanuit de gemeente de opdracht ligt (bij o.a. Vaart Welzijn) om vrijwilligersinitiatieven te ondersteunen, hebben wij hier als stichting niets van gemerkt. Onze ideeën en werkwijze zijn inspirerend, die ideeën worden overgenomen, in nieuwe initiatieven vorm gegeven, waar dan wel veel financiële ondersteuning voor beschikbaar is. Dit hebben we als uitermate kwetsend en frustrerend ervaren. Onze stichting bestaat sinds 2003, we zijn een onmisbaar onderdeel van de Asser samenleving en het meest succesvolle voorbeeld van burgerinitiatieven in Assen. Helaas wordt dit door de beleidsmakers niet op waarde geschat.”

Gezien bovenstaande zaken zijn de werkzaamheden van Stichting Budget Support Assen in de huidige omstandigheden niet meer te bolwerken. Mocht er geen oplossing gevonden worden dan zullen de deuren eind 2022 definitief moeten sluiten.

Tiplijn