Foto's: Assen massaal op de been voor Preuvenement Roelof Daalmeijer / Roda-Fotografie

Foto's: Assen massaal op de been voor Preuvenement

De 10e editie van het jaarlijkse Preuvenement Assen vond afgelopen weekend plaats in de Gouverneurstuin en op de Brink in Assen. De organisatie kijkt terug op een zeer geslaagde editie met een recordaantal horecadeelnemers en de extra vrijdagavond als feestelijke opmaat naar het weekend. Het festival trok rond de 25.000 bezoekers.

Door corona mocht het Preuvenement de afgelopen twee edities niet in de Gouverneurstuin plaatsvinden. In 2020 is het evenement vanuit De Nieuwe Kolk gestreamd, in 2021 werd het evenement drie weken voor de start geannuleerd. Programmeur Emil Klok: “We kunnen opgelucht ademhalen: bezoekers weten deze viering van het nieuwe culturele en culinaire seizoen van Assen nog prima te vinden. Het was één groot, gemoedelijk feest.”

Samenkomen
Op de extra toegevoegde vrijdagavond trapten Leon Moorman en Pé & Rinus en de Containers het festival af vanaf het DNK-Koepelpodium in de Gouverneurstuin. Op zaterdag om 12:00 uur startte vervolgens het volledige programma, waarbij publiek niet alleen culturele voorproefjes voorgeschoteld kreeg, maar ook voorproefjes van horecaondernemers uit Assen. 30 horecazaken presenteerden zich op het festival met kleine hapjes en drankjes om uit te proberen. Zakelijk leider Patricia Langen: “Horeca heeft zware jaren achter de rug, het was dan ook een extra bijzondere editie: het gevoel van vieren en samenkomen in een ongedwongen sfeer overheerste.” Naast proeven en nieuwe artiesten ontdekken was het festival als vanouds een moment om elkaar weer te zien na de zomer, op de drempel van het nieuwe schooljaar en seizoen.

Bluegrass
Publiek kon zich tijdens het gratis toegankelijke evenement laven aan ruim 50 verschillende optredens van artiesten die in seizoen ‘22/’23 optreden op één van de podia van Assen en omstreken. Artiesten als LAKSHMI, VanWijck en Erwin Nyhoff, die komend seizoen in De Nieuwe Kolk geprogrammeerd staan, gaven korte voorproefjes van hun programma’s. Bijzonder was het optreden op de zaterdagavond van Tim Knol die samen met de Blue Grass Boogiemen het bluegrassgenre uit het stof haalde met razendsnelle lijnen voor de banjo en mandoline. De stroom die kort uitviel tijdens hun optreden deerde hen allerminst: bijgeschenen door het licht van mobieltjes, tokkelden ze met zichtbaar enthousiasme, vrolijk door.

Jong
De programmering op de Brink was deze editie op een jongere doelgroep gericht. Zo maakten 11 jonge artiesten van Kunstbende Drenthe hun opwachting op het Brinkpodium en werd er op de zaterdagavond een goed feestje gebouwd door Club17. Overdag kon men bij Jeugdtheater Garage TDI een luistervoorstelling beleven, DAF (Digital Art Factory) trok bekijks met hun VR-installatie Bilderwald en het jongerenplatform SpotTV interviewde live artiesten die net van de verschillende podia kwamen gerold. Aangezien veel gezinnen het festival bezoeken was er voor de allerkleinsten ook vertier: midden in de Gouverneurstuin werd de zandbak goed bezocht, er werd geknutseld en DNK-bioscoop vertoonde doorlopend previews van kinderfilms die op stapel staan.

Het nieuwe seizoen van Assen is met Preuvenement 2022 officieel geopend. Alvast voor in de agenda: de volgende editie van Preuvenement Assen vindt plaats op 26 en 27 augustus 2023.

Tiplijn