Dit jaar al zes keer tijgermuggen gevonden bij bandenbedrijf Assen

Dit jaar al zes keer tijgermuggen gevonden bij bandenbedrijf Assen

Dit jaar zijn al zes keer tijgermuggen aangetroffen op en in de omgeving van een bandenbedrijf aan de Europaweg in Assen. Dit blijkt, uit onderzoek door stichting platform Stop invasieve exoten, uit de vangstgegevens die de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) recent op de website heeft gezet.

Hoeveel exemplaren de NVWA heeft gevangen wordt niet vermeld. Uit de postcodes van de plaatsen waar de vondsten zijn gedaan blijkt dat de tijgermuggen niet alleen zijn gevonden op het bedrijfsterrein, maar ook aan de Doctor A.F. Philipsweg, ten opzichte van het bandenbedrijf aan de andere kant van het Havenkanaal. De tijgermuggen zijn gevonden op 15 en 27 juni, 4 en 20 juli, en 8 en 16 augustus.

De tijgermug kan meer dan 20 virusziekten en parasieten overbrengen op mens en dier, zoals dengue, zika, chikungunya en hartworm. Ziekten waar vaak geen vaccin voor is en die soms dodelijk kunnen aflopen.

Wilfred Reinhold, voorzitter van stichting platform Stop invasieve exoten: “Het is ongelofelijk dat dit bandenbedrijf jaar in jaar uit ongestraft zijn gang kan gaan, en daarbij omwonenden en medewerkers van buurbedrijven in gevaar brengt. Ook worden zij opgezadeld met bestrijdingsacties van de NVWA, met alle overlast die daarmee gepaard gaat. En het is ook niet zonder risico’s, want sommige gebruikte bestrijdingsmiddelen zijn niet alleen schadelijk voor het milieu, maar ook voor de gezondheid.

De invoer van gebruikte banden is een van de belangrijkste routes waarmee tijgermuggen en andere exotische muggen het land in kunnen komen. De importeurs zijn daarom verplicht de banden droog te importeren en droog op te slaan. Als de bedrijven aan die voorschriften zouden voldoen, zouden er nooit exotische muggen worden aangetroffen. Want de eitjes die in de banden zitten hebben water nodig om uit te komen. Daarnaast blijkt uit openbaar gemaakte documenten dat de bedrijven soms natte banden importeren en dat de NVWA daarvan op de hoogte is. Omdat de NVWA weigert handhavend op te treden tegen bedrijven zoals het bandenbedrijf in Assen, waar nu al voor het tiende jaar tijgermuggen worden gevonden, heeft het platform bij de rechter een zaak aangespannen tegen de overheid. De zaak zal naar verwachting nog dit jaar behandeld worden bij de rechtbank in Amsterdam.“

Tiplijn