Eerste fotografietentoonstelling in CAMPIS: Zee Zand Veen Bo Scheeringa

Eerste fotografietentoonstelling in CAMPIS: Zee Zand Veen

Op zondag 4 september opent auteur Tommy Wieringa de eerste fotografietentoonstelling in CAMPIS: ZEE ZAND VEEN. In deze expositie vertellen drie fotografen elk het verhaal van een uniek landschap.

Zo exposeert Siebe Swart foto’s van overweldigende kustlandschappen, toont Bo Scheeringa beelden van een ruig Iers hoogveenlandschap en presenteert Thieu Riemen ons de rurale landschappen van zijn Brabant.

Siebe Swart is vooral bekend van zijn panorama- en luchtfotografie. Vanuit de lucht en op de grond volgt hij de grote planologische veranderingen van Nederland. Voor de panoramaserie ‘Time & Tide’ liet hij zich inspireren door de Nederlandse kust in zijn diverse verschijningsvormen. Gezien door Swarts ogen levert dat verstilde beelden op van leeg, onaangetast land waarvan een bijna bovennatuurlijke allure uitgaat.

Bo Scheeringa woonde een jaar in Noordwest-Ierland in een hoogveenlandschap en tussen haar bewoners. In dit dunbevolkte gebied gebruikt een groot deel van de bevolking nog turf als brandstof. Helaas heeft turfwinning ook een keerzijde. Veen heeft normaal gesproken een enorme opslagcapaciteit van CO2. Turfwinning zorgt er echter voor dat er grote hoeveelheden CO2 worden uitgestoten. PEAT vertelt het indrukwekkende verhaal over de Ierse veengebieden en hoe tradities van turfsteken en natuurbehoud steeds meer botsen.

Thieu Riemen richt zich op door de mens gemaakte of beïnvloede landschappen in zijn omgeving. Hij onderzoekt de geschiedkundige achtergrond van de landschappen. De subtiele en soms ingrijpende veranderingen in het landschap raken hem. In CAMPIS is zijn serie ‘Brabant’ te zien. Riemen fotografeerde de landschappen rondom zijn geboorteplaats Tilburg en ziet de verschillen tussen het landschap van zijn jeugd en nu.

Informatie en openingstijden De tentoonstelling ZEE ZAND VEEN is in CAMPIS te zien van 4 september tot en met 6 november en is gratis toegankelijk. Openingstijden: woensdag tot en met zondag van 12.00 – 17.00 uur. Voor meer informatie, zie www.campis.nl.

Tiplijn