Dodelijk ongeval A28: 'waarom rijden er lachende en filmende automobilisten voorbij het incident?'

Dodelijk ongeval A28: 'waarom rijden er lachende en filmende automobilisten voorbij het incident?'

Donderdagmiddag heeft er op de A28 bij Hooghalen een ernstig ongeval plaatsgevonden. Een camper raakte daar van de weg. De bestuurder van de camper overleed als gevolgen van het ongeval.

De hulpverleners waren in grote getalen aanwezig om hulp te verlenen. Zo ook de wijkagent van Smilde en Oranje. Op Instagram vertelt hij zijn verhaal dat hij het niet snapt dat er extra politie-eenheden ingezet moesten worden om filmende toeschouwers weg te laten sturen. 'Ik begrijpt het niet', aldus de wijkagent. 

Lachende en filmende voorbijgangers
'Waarom moeten wij, naast het verlenen van hulp aan iemand die in levensnood verkeerd, het creëren van een veilige werkplek op de rijksweg A28 voor alle andere hulpverleners, het in kaart brengen van de oorzaak van dit ernstige ongeval door ter plaatse getuigen te vinden en aan te horen, ook nog eens extra eenheden laten aansturen om filmende toeschouwers op de voor hun "eerste rang" (viaduct) weg te laten sturen omdat de ambulancemedewerkers en de MMT-arts bezig zijn met levensreddende handelingen?', vraagt de wijkagent zich af. Hij vervolgt: 'Waarom rijden er lachende en filmende automobilisten zeer traag voorbij het incident? Het zou jouw vader, moeder, kind, vriend of wat dan ook maar zijn! Wil jij dat, voordat wij het hebben kunnen vertellen zien op Social Media?'

Impact
Met dit bericht wil de wijkagent duidelijk maken dat het maken van zulke beelden een enorme impact kan hebben op slachtoffers en nabestaanden. 'Gelukkig trof ik in de puinhopen van de camper ook een heldhaftig persoon die wel de juiste dingen deed, hulpverlenen. Zijn maatje deed dat buiten de camper. Die mannen verdienen alle lof en respect', vervolgt de wijkagent. 

Pers
Voor de pers gelden andere regels dan voor burgers. Journalisten, fotografen en cameramensen met een politieperskaart hebben toegang tot incidenten. Deze mensen zijn opgeleid en doen dit beroep fulltime. Met de politieperskaart kunnen journalisten hun werk uitoefenen in politie afgezette gebieden of plaatsen die voor het publiek niet toegankelijk zijn om verslag te doen van onder andere ongevallen, branden, demonstraties en andere calamiteiten. Ook de medewerkers van het Noordelijk Persbureau, waar deze website onder valt, bezitten over de politieperskaart. Journalisten, fotografen en cameramensen zijn ervoor opgeleid om op de juiste manier en ethisch te werk te gaan. Zij staan dan ook 24 uur per dag in contact met persvoorlichters van de politie en andere hulpverleningsinstanties. 

AVG
De politie wil graag voorkomen dat er belastend beeld op het internet verschijnt. Of dat familie eerder via social-media informatie krijgen dan van een hulpverlener. Daarom roept de politie op om niet zomaar bij incidenten te gaan filmen. Ook is het in strijd met de AVG. Iets waarvan journalisten in een aantal punten zijn vrijgesteld. Mits zij wel aan de juiste voorwaarden voldoen. 

 

Tiplijn