Tijgermug voor tiende jaar op rij aangetroffen bij bandenbedrijf in Assen

Tijgermug voor tiende jaar op rij aangetroffen bij bandenbedrijf in Assen

Ook dit jaar zijn er weer tijgermuggen aangetroffen bij bandenbedrijf Dikabo in Assen, en wel op 15 en 27 juni.

Dit blijkt uit de vangstgegevens die de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) recent op haar website heeft gezet. Hoeveel exemplaren de NVWA heeft gevangen wordt niet vermeld. Wel de postcode van de plaats waar de vondst is gedaan, en die komt exact overeen met de locatie van het bedrijf.

Wilfred Reinhold, voorzitter van stichting platform Stop invasieve exoten, houdt de vangsten bij en stelt vast dat dit het tiende achtereenvolgende jaar is dat daar tijgermuggen zijn gevonden. Ze liften mee in de gebruikte banden die worden geïmporteerd uit allerlei gebieden waar deze gezondheidsbedreigende exotische muggen veel voorkomen.

De tijgermug kan meer dan 20 virusziekten en parasieten overbrengen op mens en dier, zoals dengue, zika, chikungunya en hartworm. Ziekten waar vaak geen vaccin voor is en die soms dodelijk kunnen aflopen.

Wilfred Reinhold, voorzitter van het platform: “De invoer van gebruikte banden is een van de belangrijkste routes waarmee tijgermuggen het land in kunnen komen. De importeurs zijn daarom verplicht de banden droog te importeren en droog op te slaan. Als de bedrijven aan die voorschriften zouden voldoen, zouden er nooit tijgermuggen worden aangetroffen. Want de eitjes die in de banden zitten hebben water nodig om uit te komen. Omdat de NVWA weigert handhavend op te treden tegen bedrijven zoals Dikabo die al jarenlang de regels overtreden, heeft het platform bij de rechter een zaak aangespannen tegen de overheid. De zaak zal naar verwachting nog dit jaar behandeld worden bij de rechtbank in Amsterdam.“

Tiplijn