Kadetje Cultuur: V&D - Het verhaal van een warenhuisdynastie

Kadetje Cultuur: V&D - Het verhaal van een warenhuisdynastie

Het fenomeen warenhuis' staat centraal in de vieringen van het 125-jarig bestaan van Warenhuis Vanderveen Assen dit jaar. Van Selfridges Londen tot Siegel Cooper New York en van de Bijenkorf Amsterdam tot Le Bon Marché Parijs voerde de culturele reis inmiddels.

Historicus drs. Philippe Hondelink zal tijdens het Kadetje Cultuur van zaterdag 9 juli ingaan op de warenhuisketen Vroom & Dreesmann. Aan de orde komen de geschiedenis, de ondernemers Willem Vroom en Anton Dreesmann, de groei van het bedrijf en de opening in 1912 van het eerste echte Nederlandse warenhuis: V&D Amsterdam.

Jarenlang was Vroom & Dreesmann het meest succesvolle warenhuisbedrijf van Nederland, met meer dan 60 vestigingen. Vele Nederlanders hebben eigen herinneringen aan het warenhuisbedrijf: de eerste keer op de roltrap, de schoolcampus, het eerste singletje, het restaurant, een eerste bijbaantje enzovoort....

Philippe Hondelink heeft tijdens zijn studie gewerkt in de vestiging Groningen en hij is als economisch-sociaal historicus afgestudeerd op de ontstaansgeschiedenis van Vroom & Dreesmann. Vanaf 1986 is hij bezig met de geschiedenis van de keten en hij schreef er in 2016 een boek van 432 pagina's over. Daarnaast heeft hij een uitgebreide collectie V&D-spullen, om zo de herinnering aan dit warenhuisbedrijf levend te houden. Wie thuis nog spulletjes van V&D, Vendex, Vendomatic of andere V&D-merken heeft liggen en die kwijt wil, kan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. contact opnemen met Philippe Hondelink of deze meenemen naar de lezing op 9 juli.

Voor het Kadetje Cultuur is reserveren noodzakelijk. Dat kan door te mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of door langs te gaan bij Kunstcafé Schurer. De lunchlezing vindt plaats op zaterdag 9 juli 2022 van 12.00 tot 14.00 uur, in de Buningzaal, op de hoogste etage van Warenhuis Vanderveen Assen.

Tiplijn