Begraafplaats De Boskamp breidt mogelijkheden uit Google

Begraafplaats De Boskamp breidt mogelijkheden uit

Begraafplaats De Boskamp, de jongste begraafplaats van Assen, breidt haar mogelijkheden uit. Naast traditioneel begraven bestaat er de mogelijkheid tot natuurlijk begraven op een veld met wilde bloemen, een plekje in het urnenbos of bovengronds begraven worden in een galerijgraf. Daarnaast kunnen mensen op veld III en op veld VII een plekje voor een graf uitzoeken. Zaterdag 18 juni houdt De Boskamp een open dag, om te informeren over alle oude en nieuwe mogelijkheden.

“De Boskamp bestaat sinds halverwege de jaren ‘50. Toen kenden we hier alleen nog maar het traditioneel begraven: graven in een rij en op volgorde van binnenkomst,” vertelt beheerder van de begraafplaats Allart Bouw. “We zaten ook meer vast aan vaste vormen en afmetingen van stenen en materiaalgebruik. Men wilde dit niet meer en we kregen steeds meer de vraag naar andere mogelijkheden en dus variatie. In de laatste jaren is de verordening hierop aangepast en zijn er veel meer mogelijkheden voor bijvoorbeeld materiaalgebruik. Als het maar duurzaam is, zoals steen, glas of hout.”

Nieuwe mogelijkheden
Niet iedereen is op de hoogte van de mogelijkheden op De Boskamp, volgens Bouw. “Daarom organiseren we op 18 juni een Open Dag. Hiermee willen we graag wat duidelijkheid geven van de mogelijkheden. Kijk bijvoorbeeld naar ‘natuurlijk begraven’: een groot veld, graven liggen niet recht naast elkaar, een bloemenweide met wilde bloemen, siergrassen en vaste planten. We hebben voor de siergrassen gekozen zodat er in de winter geen kale grasvlakte is, maar dat het er aantrekkelijk uit blijft zien. Daarnaast kan men op dit veld zelf een plekje uitzoeken voor hun dierbare en dat is wel heel bijzonder.”

Urnenbos en bovengronds begraven
Ook het urnenbos behoort tot één van de nieuwe mogelijkheden. De asbus kan hier begraven worden op een plekje naar keuze in het bos. Daarnaast zijn er galerijgraven, een bovengronds graf. “Dit is een fijne optie voor mensen die niet gecremeerd willen worden, maar eigenlijk ook niet onder de grond willen liggen,” vertelt de begraafplaatsbeheerder. “We merkten dat er de afgelopen jaren steeds minder behoefte was aan traditionele begrafenissen. We hebben daarom een aantal nieuwe opties gecreëerd. Op deze manier kan men overledenen op een goede en fijne manier een laatste rustplaats geven. Het is fijn dat dit steeds meer in overleg gaat met de nabestaanden en te kijken naar welke mogelijkheden er bestaan. Je kunt het verdriet misschien een klein stukje wegnemen, rust geven door samen een goede plek te vinden. Dat geeft mij veel voldoening.”

Gedenkpark
“We willen ons daarnaast in de toekomst blijven doorontwikkelen, de begraafplaats ontwikkelt zich steeds meer tot een gedenkpark bijvoorbeeld,” somt Bouw op. “Ook zal er een tijd komen dat op de oude velden geruimd moet gaan worden. Dat willen we direct aanpakken om een ander gezicht aan De Boskamp te geven. Door verschillende beplanting te gebruiken, ontstaan er hofjes met verschillende sferen: hier kan dan weer begraven worden.”

Open dag
Zaterdag 18 juni bent u van harte welkom tussen 10.00 tot 16.00 uur op de Open Dag. U wordt bijgepraat over de nieuwste ontwikkelingen, kunt een rondleiding volgen of meekijken bij het delven van een graf.

Tiplijn